Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej. Wydanie jest z końca lat 80′. Kratkę do ravioli znalazłam kiedyś w domu mojej babci. Jak byłam małą dziewczynką, to widziałam, że czasem stały na niej garnki. Nigdy w życiu nie widziałam aby moja babcia lub mama robiły na niej ravioli. Gdy byłam już duża, nabrałam do niej praw i tak od czasu do czasu coś na niej zrobię. Przydaje się. Tak więc dzisiaj na blogu prezentuję starą kartkę do robienia ravioli oraz stary przepis. Wszystko z przełomu lat 80′ i 90′. Pod tym linkiem możecie zobaczyć kilkunastosekundowy filmik jak robiłam moje ravioli. przy okazji zapraszam do obserwowania mnie na Instagramie.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (350 g)
  • 2 jajka
  • woda
  • sól

Nadzienie:

  • 250 g ugotowanego (świeżego lub mrożonego) szpinaku
  • 150 g sera solankowego (feta lub jej zamiennik)
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 50 g twardego sera (np. grana padano)
  • sól
  • tarta gałka muszkatołowa

oraz śmietanka 30%, natka pietruszki, łyżka tartego sera, pieprz.

  1. Z mąki, jajek i soli (mniej niż pół łyżeczki) zagnieść ciasto, stopniowo dolewając odrobinę wody.
  2. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
  3. Ugotowany szpinak posiekać (mrożony trzeba podsmażyć na maśle, aż odparuje). Przestudzić.
  4. Do szpinaku dodać ser solankowy oraz tarty, wpić jajo. Dodać sól do smaku i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Wymieszać dokładnie. Można schłodzić w lodówce.
  5. Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować (ja używam wałkowarki Kitchen Aid).
  6. Jeśli używasz specjalnej kratki do robienia ravioli, to koniecznie posyp ją najpierw mąką, a dopiero później ułóż płat ciasta.
  7. Zrób wgłębienia w cieście i wkładaj przy pomocy łyżeczki odrobinę farszu. Przykryj drugim płatem ciasta i rozwałkuj jak na filmie (link).
  8. Ravioli delikatnie zdejmuj, odklejając je począwszy od góry płytki. Nie wciskaj pierożków do dołu, bo i tak nie przejdą (te dziurki są po to, aby je formować, a nie wyjmować).
  9. Uformowane pierożki gotuj kilka minut w osolonej wodzie. Pamiętaj, aby wrzucać je do wrzątku.
  10. Śmietankę 30% zagotuj, dodaj odrobinę soli, gałki muszkatołowej. Polej pierożki, posyp tartym serem i natką pietruszki.
ravioli ze szpinakiem
ravioli

Inna forma podania:
Ugotowane ravioli posyp tartym serem, skrop masłem i zapiekaj w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera.

Kilka osób zapytało mnie kiedyś skąd mam “takie fajne coś”? Okazało się, że jest dużo takich gadżetów na rynku. Są okrągłe, kwadratowe, z metalu, plastiku, kolorowe. Do wyboru do koloru. Poniżej prezentuje niektóre z nich.

Proste narzędzie do ravioli. Można również przygotowywać ciasteczka: https://bit.ly/3ktWr2S

przystawka ravioli

To urządzenie wycina i ładnie skleja pierogi: https://bit.ly/2FKDytt

maszynka do pierogów

Duża, prostokątna płytka do ravioli: https://bit.ly/3ktg2jv

jak zrobić ravioli

5. Przystawka do ravioli dla użytkowników Kitchen Aid. Trudno ją kupić w Polsce: https://bit.ly/2FOomLT

przystawka ravioli KitchenAid aid

Metalowa kratka do Ravioli (podobna do mojej): https://bit.ly/3ms0vCx

kratka do ravioli

A wy jak robicie ravioli? A może zostajecie przy naszych polskich pierogach? Dajcie znać w komentarzach.

Pokaż komentarzeClose Comments

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.