Sałatka sushi. Jak zrobić? Prosty przepis!

sałatka sushi

Sałatka sushi to nic innego jak esencja japońskiej przystawki z ulubionymi dodatkami. Doprawiony ryż, miękkie nori, chrupiąca marchewka i paluszki krabowe podane na młodych listkach szpinaku i rukoli. Zamiast awokado, można dodać mango albo tak jak ja – oba te owoce. Dodatki zależą już tylko od ciebie!

Sałatka sushi to alternatywa dla tradycyjnych zwijanych rolek. Nie trzeba ich zwijać, każdej robić z nieco innymi dodatkami itd. Tutaj przygotowujesz ryż, łączysz z dodatkami, na górę układasz te ulubione i gotowe! Czas przygotowania ryżu to około 50 minut, a całe danie będzie gotowe w niecałą godzinę!

sałatka sushi

Sałatka sushi – składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) ryżu do sushi
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka pasty wasabi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki (45 ml) octu ryżowego
  • 3 łyżeczki miodu

Dodatki

  • 1 ogórek
  • 4 płaty nori
  • 1 marchewka
  • 6-8 sztuk paluszków karbowych
  • 1 awokado/mango
  • młode listki szpinaku (lub mit młodych liści – szpinak, rukola itp.)

Jak zrobić sałatkę sushi:

  1. Ryż opłukać, włożyć do rondla i zalać wodą. Zagotować i gotować pod przykryciem na najmniejszym płomieniu/poziomie płyty przez 30 minut. Ja mam indukcje i gotowałam na funkcji “ogrzewanie/utrzymywanie ciepła”. Po tym czasie, wyłączyć ciepło i odstawić na 10 minut (u mnie ryż dochodził w kocu, tak jak kiedyś robiła moja mama). Wyjąć ryż i rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem i ostudzić do temperatury pokojowej (około 15 minut).
  2. W małej misce wymieszać wasabi, sos sojowy, ocet ryżowy i miód.
  3. W dużej misce wymieszać ryż z marynatą. Następnie dodać ogórek, nori pocięte w paseczki i marchewkę (pokrojoną na zapałki). Delikatnie dodaj paluszki krabowe i pocięte nori. Wymieszaj ostrożnie.
  4. Sałatkę podaj na na dużym płaskim talerzu. Na dno wyłóż młode listki, następnie sałatkę, a na samą górę pokrojone awokado i/lub mango. Posyp czarnym sezamem.
sałatka sushi

Do sałatki podaj imbir, sos sojowy, wasabi. Zamiast paluszków krabowych i awokado możesz użyć tuńczyka i mango. Sałatkę można jeść pałeczkami – ryż na tyle się klei, że spokojnie można sobie poradzić. Dla osób bardziej wygodnych, bardziej komfortowy będzie widelec.

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Cześć! Nazywam się Paula Andrzejewska i jestem technologiem żywności (magister inżynier). Wiem z czego się składa i co zawiera (z chemii właśnie!). Pracowałam również w kilku zakładach produkujących żywność: w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych/managerskich. Chcę pokazać Ci w jaki sposób producenci żywności obchodzą prawo, które produkty to prawdziwe perełki, a które totalne porażki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.