Sałatka sushi. Jak zrobić? Prosty przepis!

Aktualizacja: 10 marca 2021 przez Paula Andrzejewska

Sałatka sushi to nic innego jak esencja japońskiej przystawki z ulubionymi dodatkami. Doprawiony ryż, miękkie nori, chrupiąca marchewka i paluszki krabowe podane na młodych listkach szpinaku i rukoli. Zamiast awokado, można dodać mango albo tak jak ja – oba te owoce. Dodatki zależą już tylko od ciebie!

Sałatka sushi to alternatywa dla tradycyjnych zwijanych rolek. Nie trzeba ich zwijać, każdej robić z nieco innymi dodatkami itd. Tutaj przygotowujesz ryż, łączysz z dodatkami, na górę układasz te ulubione i gotowe! Czas przygotowania ryżu to około 50 minut, a całe danie będzie gotowe w niecałą godzinę!

sałatka sushi

Sałatka sushi – składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) ryżu do sushi
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka pasty wasabi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki (45 ml) octu ryżowego
  • 3 łyżeczki miodu

Dodatki

  • 1 ogórek
  • 4 płaty nori
  • 1 marchewka
  • 6-8 sztuk paluszków karbowych
  • 1 awokado/mango
  • młode listki szpinaku (lub mit młodych liści – szpinak, rukola itp.)

Jak zrobić sałatkę sushi:

  1. Ryż opłukać, włożyć do rondla i zalać wodą. Zagotować i gotować pod przykryciem na najmniejszym płomieniu/poziomie płyty przez 30 minut. Ja mam indukcje i gotowałam na funkcji “ogrzewanie/utrzymywanie ciepła”. Po tym czasie, wyłączyć ciepło i odstawić na 10 minut (u mnie ryż dochodził w kocu, tak jak kiedyś robiła moja mama). Wyjąć ryż i rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem i ostudzić do temperatury pokojowej (około 15 minut).
  2. W małej misce wymieszać wasabi, sos sojowy, ocet ryżowy i miód.
  3. W dużej misce wymieszać ryż z marynatą. Następnie dodać ogórek, nori pocięte w paseczki i marchewkę (pokrojoną na zapałki). Delikatnie dodaj paluszki krabowe i pocięte nori. Wymieszaj ostrożnie.
  4. Sałatkę podaj na na dużym płaskim talerzu. Na dno wyłóż młode listki, następnie sałatkę, a na samą górę pokrojone awokado i/lub mango. Posyp czarnym sezamem.
sałatka sushi

Do sałatki podaj imbir, sos sojowy, wasabi. Zamiast paluszków krabowych i awokado możesz użyć tuńczyka i mango. Sałatkę można jeść pałeczkami – ryż na tyle się klei, że spokojnie można sobie poradzić. Dla osób bardziej wygodnych, bardziej komfortowy będzie widelec.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.