Pieczone jabłka z bakaliami

Jesień to przede wszystkim urodzaj jabłek. Tak się składa, że dostaliśmy od naszej parafii sporo jabłek i teraz jemy je na wszystkie możliwe sposoby. Jednym z nich jest wersja z piekarnika. Pieczone jabłka z bakaliami są bajecznie proste w wykonaniu, ale najbardziej lubię je jeść, bo to jeden z niewielu deserów jaki robię na ciepło. Słodki, ciepły, pachnący i lekko chrupiący. Taki właśnie jest mój deser.

pieczone jabłka z bakaliami

Składniki:

  • 4 jabłka
  • powidła śliwkowe
  • łyżeczka cukru wanilinowego Winiary
  • łyżeczka cynamonu
  • orzechy włoskie
  • migdały w płatkach

 

  1. Jabłka umyj, odetnij z góry plasterek i przy pomocy łyżeczki wydrąż nasionka. Możesz wydrążyć tylko trochę jabłka, albo więcej aby więcej weszło powideł.
  2. Orzechy posiekaj dość grubo. Wymieszaj je razem z powidłami i z cukrem wanilinowym oraz cynamonem.
  3. Każde jabłko wypełnij nadzieniem i wstaw do gorącego piekarnika (190° C) i piecz około 20 minut.
  4. Po upieczeniu posyp płatkami migdałów.

pieczone jabłka z bakaliami

Macie pomysły jak spożyć skrzynkę jabłek?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.