Przepis na pączki z dziurką – bardzo puszyste!
Bardzo lubię jeść pączki, ale tylko te usmażone w domu. Pączki z dziurką (dounat lub donat) robiłam dziś pierwszy raz i muszę powiedzieć, że robi się je dużo łatwiej niż tradycyjne. Można je przygotować razem z partnerem lub nawet dzieckiem. Nic się nie rozkleja, nic nie wylewa, a smaży szybciej niż kotlety. Wisienką na torcie będzie pyszny lukier lub tylko cukier puder. I mimo, że spodziewałam się, że lukier będzie za słodki, to spotkała mnie miła niespodzianka, bo dodatek kwasku cytrynowego świetnie komponuje się z pączkami. Nie są ani za słodkie, ani za tłuste. Po prostu idealne, a na sam widok ślinka cieknie. Idę po jednego…
Po ostatnim psikusie, jaki Wam zrobiłam (klik), przyszedł czas na prawdziwe pączusie, a przepis zapożyczyłam z bloga GotujęBoChcę.
- 400 g mąki
- 20 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżeczki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
W miseczce wymieszać drożdże, letnie mleko i połowę cukru pudru. Dodać łyżeczkę mąki i odstawić, aż zacznie rosnąć i pojawi się piana. Do miski przełożyć mąkę, wlać przygotowany zaczyn, dodać jajko i pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 50 minut aby wyrosło.
Ciasto podzielić na pół, rozwałkować dość grubo i przy pomocy szklanki wycinać kółka, a kieliszkiem dziurki naszych donatów. Surowe pączki układać na tacy lub desce, przykryć ściereczką, aby przed smażeniem jeszcze podrosły. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pączki z obu stron, aż będą rumiane.
Zdejmując pączki z patelni, należy układać je na papierowym ręczniku, aby pączek nie wchłoną nadmiaru tłuszczu.
Lukier czyli kilka łyżek cukru pudru z dodatkiem kwasku cytrynowego zalać odrobiną wody i ucierać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeb dodać wody lub, gdy będzie za rzadki, dosypać cukru pudru.
Polukrowane pączusie posypać kolorową posypką.
Lubicie pączki czy mimo wszystko są dla Was za tłuste/kaloryczne?
można zastąpić drożdże świeże suszonymi?
oczywiście, że można. Myślę, że jedno opakowanie powinno wystarczyć.
Hej, w opisie składników wdarł sie błąd, powinno być 3/4 szklanki mleka :-)
ja dziś na kolacje mam crunchy z garścią rodzynek zalane wrzątkiem a Wy tu takie pyszności macie ah!! Jeszcze zmienie zdanie i przestane się odchudzać z okazji wiosny ehh :)