Ach… Ciasto francuskie. Kocham je za delikatność i kruchość. Dziś proponuję błyskawiczne ciasteczka francuskie z wiśniami. Rulon ciasta francuskiego o masie 275 g można kupić już za niecałe 3 zł. Tak też uczyniłam i powstały te o to pierożki. Niestety ostały się tylko 30 minut.

24 pierożki:

  • rulon ciasta francuskiego 275 g
  • 48 wiśni drylowanych

Ciasto rozciąć radełkiem lub nożem na 24 kwadraty. Pierożki można nadziewać dowolnymi owocami lub np. czekoladą. Ja akurat miałam ochotę na wiśnie. Użyłam tych z własnego drzewa (mrożonych oczywiście). Na każdy kwadrat położyć 2 wiśnie i zakleić pierożek ukośnie.

Blachę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 200 stopni C. Piec w temperaturze przynajmniej 200 stopni lub 190 stopni C z termoobiegiem. Piec około 12 minut, aż się zrumienią. Gotowe ciasteczka ostudzić. Pierożki same w sobie nie są słodkie, dlatego najlepiej posypać je cukrem pudrem.

Pierożki można przygotować także w wersji “na słono”, a to już wkrótce.

Pokaż komentarzeClose Comments

1 Comment

  • Dana
    Posted 19 lipca 2018 at 22:47

    Ja kocham kwiaty zwłaszcza te duże. Mega pomysł.

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.