Kategorie
Ciasta Kuchnia

Co zrobić z białkami jajek? Kokosanki!

We wczorajsze sobotnie popołudnie, zamiast tradycyjnie ciasta trochę “zaszalałam” i zrobiłam faworki, po których zostały mi niewykorzystane białka jajek. Wyrzucanie ich byłoby marnotrawstwem więc zaczęłam się zastanawiać jak mogę je jeszcze wykorzystać.

Wtedy właśnie przypomniałam sobie, że mam duży zapas wiórek kokosowych kupionych w promocji i mogę je wykorzystać. Od razu zaświtał mi pomysł na ich połączenie z białkami, dzięki czemu powstanie smaczna przekąska dla mojego męża łasucha. Oczywiście zrobiłam kokosanki!

Mój przepis:

  • 3 białka jaj
  • 200-300 g wiórek kokosowych
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka skrobi ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania kokosanek

Białka jaj ubiłam na sztywno. Następnie dodałam cukier i jeszcze przez chwilę ubiajałam. Później dosypałam wiórki kokosowe oraz skrobię, całość wymieszałam drewnianą łyżką.

Blachy piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Gotową masę ułożyłam na papierze łyżką, dzieląc ją na porcje tworzące nieregularne kształty.

Do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza włożyłam blachy z kokosankami. Co istotne, ciasteczka w piekarniku się nie piekły tylko suszyły, mniej więcej przez 40 minut. Po wysuszeniu wystarczy zdjąć je z gorących blach za pomocą łopatki.

 

 

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Cześć! Nazywam się Paula Andrzejewska i jestem technologiem żywności (magister inżynier). Wiem z czego się składa i co zawiera (z chemii właśnie!). Pracowałam również w kilku zakładach produkujących żywność: w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych/managerskich. Chcę pokazać Ci w jaki sposób producenci żywności obchodzą prawo, które produkty to prawdziwe perełki, a które totalne porażki.

W odpowiedzi na “Co zrobić z białkami jajek? Kokosanki!”

“Co istotne, ciasteczka w piekarniku się nie piekły tylko suszyły, mniej więcej przez 40 minut.”
Jednak wcześniej nastawiłaś piekarnik na 140 stopni więc co za różnica? otworzyłaś piekarnik? A może wyłączyłaś nagrzewanie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.