gulasz z pęczakiem i śliwkami

Gulasz ze śliwkami i pęczakiem

  Jak jestem głodna to najbardziej lubię jeść mięso i kasze (niekoniecznie razem), wtedy na prawdę czuję się syta. O zdrowotności kasz nie będę wspominać, ale warto o nich pamiętać. Dziś proponuję pęczak czyli gruba kasza jęczmienna z gulaszem z szynki wieprzowej. Na 2-3 porcję potrzebujemy: 300-400 g szynki wieprzowej szklanka kaszy pęczak pół papryki … Czytaj dalej

młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem

Od dawna nie mogłam doczekać się aż kupię wiosną młodą kapustę. Ten smak, ta chrupkość… Młoda kapusta jest idealna do przygotowania z koperkiem – koniecznie świeżym! Składniki: główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku sól 2 łyżki śmietany 18% Kupiłam dość małą główkę, wyszły z niej 2 większe porcje lub 3 małe. Wykonanie tego przepisu jest … Czytaj dalej

jak przyrządzić szparagi

Kremowe szparagi z masłem

Zupełnie zapomniałam o wpisie dotyczącym szparagów. Może dlatego, że nie są moim ulubionym smakołykiem? Jednak kupując pierwsze pachnące truskawki nie mogłam się oprzeć świeżym i „trzeszczącym” szparagom. Postanowiłam przygotować je w sposób tradycyjny – z masłem. Do przygotowania tego dania potrzebowałam: pęczek białych szparagów 50 g masła sól Szparagi opłukałam, obrałam przy pomocy ostrego noża. … Czytaj dalej

młoda kapusta bigos

Bigos z młodej kapusty

  Dzisiaj ciąg dalszy szaleństw z młodej kapusty. Tym razem przygotowałam bigos z młodej kapusty. Pyszny, lekki i szybko się robi. Składniki: główka młodej kapusty 300 g karkówki lub szynki wieprzowej 1 cebula koncentrat pomidorowy liść laurowy, ziele angielskie przyprawa uniwersalna (przepis tutaj) Mięso myję i kroję w kostkę. Na patelni smażę drobno posiekaną cebulę, … Czytaj dalej

pulpety z pieczarkami

Pulpety wieprzowe z pieczarkami w sosie własnym

Na tradycyjne kotlety mielone najczęściej chodzimy do mamy, bo nikt jak ona nie potrafi ich doprawić i usmażyć aby były soczyste. Ja natomiast wolę upichcić pulpety z koperkiem i pieczarkami w sosie własnym. Mój mąż – wybitny zjadacz wszelkiego rodzaju mięsiwa wprost uwielbia moje pulpety, a już szczególnie z dodatkiem tartych buraczków przygotowanych na ciepło. … Czytaj dalej

zupa krupnik z kaszą

Krupnik z mięsem

  Przepis na ten krupnik znalazłam w starej książce kucharskiej.  Zainteresowała mnie prostota tego dania, a dodatek mięsa sprawia, że zupa jest pożywna i sycąca. Krupnik to typowa polska zupa, która nie może się nie udać. Składniki: ćwiartka z kurczaka lub kawałek mięsa wieprzowego lub wołowego włoszczyzna 3 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej 3-4 ziemniaki zielenina … Czytaj dalej

jak zrobić kluski śląskie

Jak zrobić kluski śląskie – krok po kroku

  Za ziemniakami „z wody” czy pure nie przepadam. Co innego frytki czy kluski śląskie! Są tak proste w wykonaniu składają się tylko z ziemniaków. Składniki: ziemniaki – dowolna ilość skrobia ziemniaczana 1 jajo sól Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach, odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki należy wymieszać ze skrobią w stosunku … Czytaj dalej