Pulpety wieprzowe z pieczarkami w sosie własnym

Na tradycyjne kotlety mielone najczęściej chodzimy do mamy, bo nikt jak ona nie potrafi ich doprawić i usmażyć aby były soczyste. Ja natomiast wolę upichcić pulpety z koperkiem i pieczarkami w sosie własnym. Mój mąż – wybitny zjadacz wszelkiego rodzaju mięsiwa wprost uwielbia moje pulpety, a już szczególnie z dodatkiem tartych buraczków przygotowanych na ciepło.

Składniki:

Pulpety:

  • 400 g mięsa wieprzowego (mielonego)
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • świeży koperek
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Sos do pulpetów:

  • kostka rosołowa lub szklanka bulionu
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka Soser’a Winiary

Przygotowujemy pulpety

Pieczarki drobno siekamy i łączymy wszystkie składniki na pulpety. Robiąc kotlety mielone czy pulpety wymieszane mięso lubi przyklejać się nam do dłoni, dlatego ja zawsze przygotowuję pół szklanki ciepłej przegotowanej wody, w której zwilżam dłonie przed każdym pulpecikiem. Z masy formujemy kuleczki i układamy na talerzu. Kolejną czynnością będzie podsmażenie mięsnych kulek, ja robię to w moim ceramicznym garnku i bez użycia tłuszczu.

Pulpety są rumiane na zwnątrz, ale jeszcze nie gotowe w środku, dlatego po usmażeniu wlewam do garnka w którym się smażyły przygotowany bulion, dodaje pół kostki rosołowej, czosnek i ciasno układam kuleczki. Czas duszenia około 30 minut. Na tym etapie składniki z mięsa przechodzą do sosu nadając mu wyjątkowy i swoisty smak. Sos powinien się zagęścić, jeśli wyjdzie za rzadki ja dodaję odrobinę Sosera Winiary.

Pulpeciki najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i czerwonymi burakami.

3 komentarze do wpisu „Pulpety wieprzowe z pieczarkami w sosie własnym”

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.