Za ziemniakami “z wody” czy pure nie przepadam. Co innego frytki czy kluski śląskie! Są tak proste w wykonaniu składają się tylko z ziemniaków.

Składniki:

  • ziemniaki – dowolna ilość
  • skrobia ziemniaczana
  • 1 jajo
  • sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach, odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki należy wymieszać ze skrobią w stosunku 3: 1 czyli na każde trzy części ziemniaków przypada 1 część skrobi. Dla początkujących proponuje posłużyć się miską.

1. Ziemniaki równo uklepać w misce.

2. Nożem podzielić masę na 4 równe części. Wyjąć jeden kawałek i wyłożyć go na pozostałe 3 części i wyrównać. Dzięki temu otrzymujemy 3 równe części rozdrobnionych ziemniaków.

3. W pustą część wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Tak otrzymaliśmy proporcje w stosunku 3:1.

Jeśli już odmierzyliśmy odpowiednią część skrobi, dodajemy jajko i możemy zagnieść ziemniaki na gładką masę. Wodę zagotować w garnku. Kluski wrzucać na wrzątek i gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Przepis bierze udział w akcji:

Pokaż komentarzeClose Comments

12 Comments

  • Marzena
    Posted 9 sierpnia 2019 at 16:52 0Likes

    Robię identyczznie ale zawsze mam problem ile mam czasu od przygotowania ciasta do gotowania klusek. Jak przychodza dzieci to nie chciałabym ” wisieć nad stolnicą”. Boję się jednak zrobić wcześniej by ciasto nie zrobiło się rzadkie. Masz może jakąś miarkę czasu.

  • Lucyna
    Posted 25 stycznia 2018 at 18:54 0Likes

    Witam.Pani uwzglednila wyjete ziemniaki bo rozlozyla je rownomiernie na wierzchu, masa ziemniaczana sie podniosla i podniosla sie tez pusta czesc , gdzie wsypuje sie make.

  • Malina z Olsztyna
    Posted 15 grudnia 2013 at 10:20 0Likes

    Zrobilam nastepne,mniejsze ale rownie smaczne.Bardzo dobry i prosty przepis.Podgrzewane sa super smaczne.

  • Malina z Olsztyna
    Posted 3 grudnia 2013 at 17:42 0Likes

    Smaczne bardzo.Ja ugotowalam ziemniaki obrane bo chcialam zrobic kopytka ale zdecydowalam sie na te kluski.Czy to ma znaczenie w mundurkach czy bez??Szybko sie robi,zeby zrobic ladne dziurki najpierw wsadzalam palec w make a potem w kulke, to sie masa nie kleila do palca.Podalam z podsmazonym boczkiem a moja Mama mowi “oooo pyzy zrobilas”..Przypomnialam sobie ze u nas w domu to sie pyzy z dziurka nazywalo.Jak na pierwszy raz poszlo mi super.Nastepne beda mniejsze i bardziej ksztaltne a do boczku czy sloniny musze dodac troche smazonej cebulki.Tak

  • Ela
    Posted 9 października 2013 at 10:55 0Likes

    Dziękuję za przepis:) Zawsze kupowałam gotowe kluski. Dziś odważyłam się zrobić wg. Twojego przepisu no i udało się:) Wyszły pyszne, mięciutkie – poprostu rozpływaja się w ustach. Stronę dodałam do ulubionych:) Pozdrawiam.

  • hanys
    Posted 8 sierpnia 2013 at 09:45 0Likes

    witam
    orginalne śląskie kluchy nie zawierają jajka, wszystko co potrzeba to ziemniaki, skrobia ziemniaczana i sól;)
    inna sprawa, sposób dozowania skrobii jest poprawny, natomiast nie piszesz co z “wyjętą” ćwiarką? wychodzi na to że do wyrzucenia? Proporcje są oczywiście 4/1 a wyjęta ćwiartka służy jedynie temu żeby uzyskać miarkę na skrobię, po czym te ziemniaki dodaje się z powrotem do masy.Pozdrawiam i powodzenia, naprawdę nic trudego, pod warunkiem że gotujące się kluski mieszamy od czasu do czasu nie dopuszczając do rozgotowania na papkę…:(
    pozdrawiam :]
    ps. przyznam że Twoje wyglądają apetycznie, a jajko dodaje kluchom “sprężystości” co może być atutem ;))

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 8 sierpnia 2013 at 23:58 0Likes

      A napisałam co zrobić z wyjętą częścią: “Wyjąć jeden kawałek i wyłożyć go na pozostałe 3 części i wyrównać.” Czyli aby proporcje były zachowane odjęte ziemniaki trzeba rozłożyć na pozostałych.
      Jestem smakoszem wszelkiego rodzaju klusek, a śląskie lubię szczególnie. O ile sobie dobrze przypominam, to chyba kiedyś nie dodałam jajka i tak jak napisałeś/łaś z jajkiem są bardziej sprężyste.
      Pozdrawiam :)

  • Paula Andrzejewska
    Posted 15 października 2012 at 17:06 0Likes

    Faktycznie zapomniałam dopisać, że trzeba dodać jajko (chociaż je dodałam). Kilka dni temu robiłam kluski według przepisu i nie dodałam jajka. Wyszły, ale były za miękkie. Dlatego dziękuję za spostrzegawczość i pamiętajcie o jajku:)
    Dziękuję za przychylne opinie. Staram się:)

  • Katarzyna Kralewska-Walaszek
    Posted 10 października 2012 at 13:45 0Likes

    a gdzie jajko?? u mnie się dodaje jeszcze jedno jajko…

  • Evita07
    Posted 27 sierpnia 2012 at 14:06 0Likes

    Robie tak samo.Uwielbiam kluchy mmm :)

  • gorzkaczekolada.blogspot.com
    Posted 27 sierpnia 2012 at 11:49 0Likes

    uwielbiam kluski śląskie, dobre są także odsmażone:D

  • Whiness
    Posted 27 sierpnia 2012 at 08:46 0Likes

    Świetny post ;) Mi zawsze wychodziły rozpadające się ‘gluty’. Dzięki temu opstowi chyba w końcu wyjdą dobre :)
    http://www.relishingmeals.blogspot.com

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.