Krupnik z mięsem

 

Przepis na ten krupnik znalazłam w starej książce kucharskiej.  Zainteresowała mnie prostota tego dania, a dodatek mięsa sprawia, że zupa jest pożywna i sycąca. Krupnik to typowa polska zupa, która nie może się nie udać.

Składniki:
  • ćwiartka z kurczaka lub kawałek mięsa wieprzowego lub wołowego
  • włoszczyzna
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
  • 3-4 ziemniaki
  • zielenina (pietruszka, koperek, majeranek)
  • pieprz cały
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól

Mięso umyć, zalać zimną wodą i gotować 40 minut (wołowinę 1h). Kaszę opłukać zimną wodą na sitku i wrzucić do mięsa jak tylko się zagotuje.Włoszczyznę zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać, pokroić i wszystko dodać w połowie gotowania do zupy. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, rozdrobnić, dodać do zupy, posolić. Gotowe danie w talerzu posypać zieleniną. U mnie był to świeży majeranek.

Przepis bierze udział w akcji:

3 komentarze do wpisu „Krupnik z mięsem”

  1. Krupnik to taka popularna, ale jaka smaczna zupa. Moje dzieci to typowe kaszojady i często gotuje im właśnie krupniczek. Mozna wiedziec z jakiej ksiazki pochodzi przepis?

    Odpowiedz
    •  Ta książka to: Kuchnia dla wszystkich, Jadwiga Kłossowska, Warszawa 1980.
      Jak widać ma 32 lata, ale przepisy są wciąż aktualne.

      Odpowiedz
  2. Krupnik to taka popularna, ale jaka smaczna zupa. Moje dzieci to typowe kaszojady i często gotuje im właśnie krupniczek. Mozna wiedziec z jakiej ksiazki pochodzi przepis?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.