Przepis na ten krupnik znalazłam w starej książce kucharskiej.  Zainteresowała mnie prostota tego dania, a dodatek mięsa sprawia, że zupa jest pożywna i sycąca. Krupnik to typowa polska zupa, która nie może się nie udać.

Składniki:
  • ćwiartka z kurczaka lub kawałek mięsa wieprzowego lub wołowego
  • włoszczyzna
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
  • 3-4 ziemniaki
  • zielenina (pietruszka, koperek, majeranek)
  • pieprz cały
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól

Mięso umyć, zalać zimną wodą i gotować 40 minut (wołowinę 1h). Kaszę opłukać zimną wodą na sitku i wrzucić do mięsa jak tylko się zagotuje.Włoszczyznę zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać, pokroić i wszystko dodać w połowie gotowania do zupy. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, rozdrobnić, dodać do zupy, posolić. Gotowe danie w talerzu posypać zieleniną. U mnie był to świeży majeranek.

Przepis bierze udział w akcji:

Pokaż komentarzeClose Comments

3 Comments

  • Ewelina Z.
    Posted 23 sierpnia 2012 at 11:53 0Likes

    Krupnik to taka popularna, ale jaka smaczna zupa. Moje dzieci to typowe kaszojady i często gotuje im właśnie krupniczek. Mozna wiedziec z jakiej ksiazki pochodzi przepis?

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 23 sierpnia 2012 at 13:05 0Likes

       Ta książka to: Kuchnia dla wszystkich, Jadwiga Kłossowska, Warszawa 1980.
      Jak widać ma 32 lata, ale przepisy są wciąż aktualne.

  • jakpomasle
    jakpomasle
    Posted 23 sierpnia 2012 at 11:48 0Likes

    Krupnik to taka popularna, ale jaka smaczna zupa. Moje dzieci to typowe kaszojady i często gotuje im właśnie krupniczek. Mozna wiedziec z jakiej ksiazki pochodzi przepis?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.