Zupy

Dyniowa zupa krem na Halloween

Dyniowa zupa krem na Halloween

Jesień w pełni, chyba wszystkie liście już pożółkły i nastał czas robienia nalewek. A już za tydzień 1 listopada, czyli Dzień Wszystkich Świętych. Coraz częściej wdziera się do nas inna „tradycja”, czyli Halloween, której osobiście nie jestem miłośnikiem. Zdecydowanie wolę nasze rodzime tradycje i zwyczaje.

Mimo to, Halloween zainspirowało mnie do wykorzystania w kuchni jego najbardziej rozpoznawalnego symbolu, czyli dyni. Dlatego też kupiliśmy z Paulą dynię, zabraliśmy ja do kuchni i tak oto powstała pyszna dyniowa zupa krem. :)

zupa krupnik z kaszą

Krupnik z mięsem

  Przepis na ten krupnik znalazłam w starej książce kucharskiej.  Zainteresowała mnie prostota tego dania, a dodatek mięsa sprawia, że…

zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa po rusku

  Henryk Dębski „Zupy codzienne i wykwintne”, 1982. Nawet nie wiecie jak mnie fascynują takie stare książki. Oj, właściwie to…

zupa pomidorowa wykwintna

Zupa pomidorowa po królewsku

  Zupa pomidorowa to jedno z naszych narodowych dań. Lato obficie darzy nas swoimi owocami (pomidorami), że aż żal nie…

zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora z grzankami

Po ostatnim spotkaniu w Winiarach obiecałam sobie, że będę gotować częściej zupy. Zupy kremy nie należą do moich ulubionych potraw,…

zupa ogonowa

Zupa ogonowa – z czym to się je

Dzisiejszy wpis jest o świńskim ogonie, a raczej zupie z niego. Wiele razy podczas zakupów w osiedlowym sklepie widziałam wystające z lodówki świńskie ogonki wraz z kawałkiem kręgosłupa. Sięgając pamięcią w czasy dzieciństwa wiedziałam, że jest coś takiego jak „zupa ogonowa” znanej marki spożywczej i mama czasem to kupowała. Nigdy jednak nie widziałam żadnego ogonka w garnku. Skojarzenie tych faktów uświadomiło mi, że ludzie to jedzą! Postanowiłam zaryzykować i za 3,60 zł kupiłam 2 duże, dorodne świńskie ogony.