Ciasta

jagodzianki

Puszyste jagodzianki drożdżowe

Leśne jagody za chwilę się skończą, zatem ostatni dzwonek, aby zabrać się za jagodzianki drożdżowe. Borówka amerykańska nie zastąpi prawdziwych kwaśno-słodkich jagód. Jeśli nie zdążyliście kupić tych owoców na czas lub sezon się skończył wcześniej niż zwykle, warto zainwestować w dobrej jakości dżem lub konfiturę z jagód. Puszyste ciasto drożdżowe z leśnym nadzieniem wynagrodzi cały trud.

ciasto ze śliwkami

Cynamonowe ciasto ze śliwkami. Pycha!!

Zbliżająca się jesień przynosi nam wielkie bogactwo owoców i wartościowych warzyw. Cały rok czekam z niecierpliwością na soczyste jabłka i śliwki, które otwierają się pod naciskiem palców, a pestka odchodzi bez tryskania sokiem. Ciasto z dodatkiem jabłek pojawiło się już kilka razy na naszym stole, ale prawdziwym hitem okazało się to ze śliwkami. Ostatnio natrafiłam na przepis

ciasto ze śliwkami i budyniem

Na jesienną słotę… Kruche ciasto, śliwki i budyń!

W żadnym roku, tak właśnie w tym, śliwek u nas pod dostatek. Za pełne kosze tych owoców dziękuję K. (:*). Jeszcze nigdy nie przygotowałam tak wielu słoików z pysznymi powidłami. Oprócz przetworów, o których będzie mowa w kolejnym wpisie, przygotowałam kolejne pyszne ciasto z tymi owocami.

ciasto krówka

Karmelowe ciasto krówka – krok po kroku

Ciasto krówka znane jest mi z produktu instant pewnej firmy, jednakże nigdy nie kupiłam owego ciasta. Miałam jednak przyjemność kilka razy jeść je „w gościach”. Wspominając tamte chwile, poszukałam w internecie domowej wersji tego smakołyku. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis Dorota Smakuje, chociaż trochę go zmieniłam. Ciasto wyszło bardzo lekkie i puszyste dzięki nielegalnym jajkom. Dlaczego nielegalnym? Tego dowiesz się z dzisiejszego wpisu :)

Crumble owoce pod kruszonką

Crumble czyli owoce pod kruszonką

Sezon truskawkowy w pełni. Wczoraj zakupiłam truskawki nawet po 3,50 zł/kg, tymczasem grubo ponad tydzień temu owa cena sięgała 14 zł/kg. Przy tak niskich cenach można się nimi zajadać dzień i noc. Jeśli jeszcze Wam się nie znudziły polecam przepis na truskawki na ciepło czyli tak zwany Crumble. Tak jak napisałam owoce spożywa się na ciepło czyli zaraz po wyjęciu z piekarnika. My nie zdążyliśmy wszystkich zjeść a wszyło 5 sporych porcji i ostatnią sztukę zjadłam w temperaturze pokojowej.

tort czekoladowy

Czekoladowy tort z truskawkami

Zrobiłam taki tort czekoladowy, że oprzeć się nie można. Ja też nie mogłam, mimo, że czekolada jest mi nie wskazana. Zdjęcie wprost krzyczało do mnie: „Zrób mnie, no zrób!!”. Przy okazji złożyło się, że mieliśmy mieć gościa, a jak wiadomo gościa trzeba nakarmić. Tort fantastycznie prezentuje się nie tylko na zdjęciu, a do tego smakuje bardzo czekoladowo.

tarta z morelami i mascarpone

Tarta z morelami i mascarpone

Tarta owocowa to fajne ciasto, bo jest nie tylko łatwa i smaczna, ale również szybka w przygotowaniu. Najbardziej lubię wersje ze świeżymi owocami przyniesionymi prosto z ogrodu lub sadu. Dziś chciałam Wam pokazać z serkiem mascarpone. Pierwszy raz robiłam cokolwiek z mascarpone i od razu wyjaśniam dlaczego. Otóż ten serek, tak bardzo popularny na wielu blogach jako składnik deserów i ciast, jest istną bombą kaloryczną. Jedyne 100 g produktu zawiera aż 40 g tłuszczu i niemal 400 kcal. Po dodaniu kremówki już nawet nie liczę ile to kalorii.

Grillowanie z piwem Perła, czyli Chmielaki LIVE :)

Grillowanie z piwem Perła, czyli Chmielaki LIVE :)

Pierwszy event kulinarny z ekipą Jak Po Maśle w roli głównej już za nami. Podczas ostatnich Chmielaków Krasnostawskich, na zaproszenie Browarów Perła, mieliśmy niesamowitą przyjemność zorganizować i poprowadzić dwugodzinny show kulinarny. Kosztowało nas to kilka dni przygotowań i dwie nieprzespane noce, spędzone w kuchni na testowaniu przepisów. Ale było warto!

Zapraszam do oglądania najnowszego odcinka Jak Po Maśle Przed Kamerą, w którym zobaczycie 15 minutowy skrót całego wydarzenia :)