Ciasta

Makaroniki z lemon curd bez masła

Makaroniki z lemon curd bez masła

Makaroniki to słodkie ciastka przyrządzane z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów, czasem także z niewielkim dodatkiem masła, mąki, drożdży, miodu, śmietany, żółtek, czekolady, kakao, bakalii, przypraw korzennych. Zamiast migdałów używane są niekiedy mielone orzechy włoskie, laskowe, ziemne, mak, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika, a nawet płatki owsiane, wiórki kokosowe lub pokruszone sucharki

Tarta cytrynowa – wyjątkowy przepis

Tarta cytrynowa – wyjątkowy przepis

Ostatnio pojawiło się dużo przepisów na ciasta z sokiem cytrynowym. Postanowiłam nie być gorsza i także takie ciasto przygotować, zatem dzisiaj na blogu tarta cytrynowa. Zrobiłam ją tym chętniej, że lubię kwaśny smak, a dodatek cytryny do ciasta działa orzeźwiająco. Taka tarta to jest to!

ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Dzisiaj przepis na ciasto 3 bit. Ciasto nazywa się na cześć batoników z herbatnikami, kremem i czekoladą, którymi kiedyś się po prostu zajadałam. Zazwyczaj przygotowuję ciasta, które się piecze i właśnie z tego powodu ten przepis może by nie trafił na mój blog. Ciasto 3 bit nie wymaga piekarnika, dlatego polecam je paniom i panom, którzy nie posiadają takiego sprzętu w swojej kuchni. Przepis dedukuję „loli”, która jakiś czas temu poprosiła właśnie o przepis na 3 bita.

kruche ciasteczka z galaretką

Kruche ciasteczka z galaretką cytrynową

Pamiętacie maślane ciasteczka z lemon curd, które jakiś czas temu były na blogu? Dzisiaj upiekłam podobne, ale kruche ciasteczka na cieście, które sprawdziło się już przy niejednym wypieku. Ciasteczka powstały bardzo spontanicznie. Kruche ciasto zagniata się w kilka minut, nadzienie cytrynowe (lemon curd) akurat miałam w słoiku w lodówce i ciasteczka były prawie gotowe.

ciasteczka z rabarbarem

Kruche ciasteczka z galaretką rabarbarową

Rabarbar kojarzy mi się z wiosną, ale taką w pełni, gdzie wszystko dokoła jest już zielone, a trawa świeżo skoszona. Rabarbar to nie tylko kwaskowy smak, ale niesamowity zapach. Zawsze gdy obieram te długie łodygi, muszę chociaż raz mocno zaciągnąć się tym cytrusowo-owocowym zapachem. Obłędny…

rabarbarowe clafoutis

Rabarbarowe clafoutis (wym. klafuti)

Rabarbarowe clafoutis nie jest typowym plackiem z rabarbarem. Nie podpieka, ani nie zagniata się tutaj kruchego spodu, a to oznacza, że jest mało roboty przy nim! Clafoutis kusi zapachem pomarańczy, widokiem cynamonu i smakiem rabarbaru. Spieszcie się, dopóki jest rabarbar!

szarlotka

Szarlotka z prażonymi jabłkami na weekend

Miała być szarlotka na weekend, ale zniknęła z ostatnim okruszkiem jeszcze wczoraj. Dobrze, że zdjęcia robię na samym początku, zanim ktokolwiek dyskretnie spałaszuje porcje lub dwie jeszcze ciepłego ciasta :)