||

Tarta fistaszkowa z karmelem

Prezentowana w tym wpisie tarta powstała na bazie maślanego ciasta kruchego. Początkowo miała być z orzechami włoskimi, ale nikomu nie chciało się łupać orzechów, więc kupiłam paczkę niesolonych orzeszków. Tak powstała tarta fistaszkowa, która zaskoczyła swoim niezwykłym smakiem nie tylko mnie, ale i wszystkich domowników.

Składniki na kruche ciasto

  • 160 g masła
  • 130 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Karmelowe nadzienie

  • 400 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g śmietany
  • 25 g masła
  • 50 g miodu
  • 300 g orzechów włoskich lub fistaszków

oraz

  • żółtko

 Tarta – przepis krok po kroku

Ciasto jest bardzo słodkie (w składzie jest 400 g cukru oraz miód). Nie lubię, aż tak słodkich ciast, ale to ciasto musi być słodkie i jem je małymi kęsami. Pierwszy raz zrobiłam je gdy miałam 15 lat, wtedy to jeszcze używałam prodiża. Przepis pochodzi z książki „Mała szkoła pieczenia” z 1995 pod przełożonym tytułem (oryg. z niem.) Engadyński tort orzechowy.

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Masa powinna być elastyczna i jednolita jak na pierogi. Zagniecione ciasto zawinąć w folie lub włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez 2h.

Połowę cukru roztopić z sokiem z cytryny na jasny karmel. W drugim rondlu wymieszać śmietanę, resztę cukru, miód i masło, zagotować i dodać do cukru z cytryną (karmel) i całość doprowadzić do wrzenia. Nadzienie jest prawie gotowe, trzeba jeszcze tylko dodać orzechy (włoskie należy posiekać).

tarta

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno formy, pozostawiając wysokie brzegi. Pozostała część posłuży na przykrycie ciasta.

Na surowy spód wyłożyć karmel z orzechami, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem i przykryć rozwałkowanym ciastem.Wierzch posmarować żółtkiem i w kilku miejscach nakłuć wykałaczką. Piekarnik nagrzać do 200° C. Ciasto piec 30 minut.

tarta

Ciasto kroić gdy całkowicie ostygnie.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.