Tarta z jogurtem greckim
Przepis na tą tartę został zaczerpnięty z innego bloga… no właśnie, bo choć szukałam go, tak przepadł na zawsze. Przepis wyłoniłam jakiś czas temu na głównej stronie Miksera Kulinarnego i zapamiętałam głównie słowa kluczowe: tarta, jogurt grecki, owoce. Chciałabym zacytować nazwę bloga, ale tylko podziękuję za inspirację, bo tarta wyszła bardzo smaczna. Z podanych składników upiekłam jedną dużą tartę i dwie małe tarteletki. Uwielbiam te małe foremki (zdjęcie wyżej).
Składniki:
kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 30 cukru
- szczypta soli
nadzienie:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 120 g cukru
- sok i skórka z jednej cytryny
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
oraz
- 2 brzoskwinie lub nektaryny
- cukier puder
Tarta z jogurtem greckim – przepis krok po kroku
Z podanych składników zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie zbyt suche, można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Uformować kule i schłodzić 1-2 h w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180° C, a formę (lub foremki) natłuścić.
Ciasto rozwałkować, odrysować okrąg od formy powiększony o promień 3 cm. Po wycięciu ciasto będzie idealnie pasować. Tak przygotowany spód upiec w piekarniku – około 10-15 minut.
Jaja ubić z cukrem na puch, powoli dodać jogurt, wsypać budyń, a następnie sok i skórkę z cytryny. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód tarty i piec przez kolejne 20 minut.
Na upieczoną i ostudzoną tartę wyłożyć świeże owoce brzoskwini lub nektarynki i posypać cukrem pudrem.
Taką tartę można wykonać z dowolnymi owocami. Jest lekka, krucha, po prostu pyszna!
Mmm, pyszności :)