Domowy sok Kubuś
Przepis pochodzi z książki Thermomix’a, ale możemy go przygotować i bez tego robota. Domowy Kubuś jest zdrowy, pyszny i lubią go dzieci.
Potrzebujemy:
- 200g marchwi
- 350 g jabłek (obrać, pokroić)
- 100 g banana
- 150 g cukru
- sok z 1 cytryny
- woda
Marchewki obrać, pokroić na kawałki i zmiksować, dodać 750 ml wody i gotować 7 minut. Zmiksować jabłka, sok z cytryn, banana ze szklanką wody. Połączyć marchewkę ze zmiksowanymi owocami i cukrem, dolać wodę do poziomu 1,5l i gotować 5 minut. Sok jeszcze gorący przelać do butelek. Po wystudzeniu można przechowywać przez tydzień w lodówce.
Byłem troszkę niepewnych co do zrobienia tego napoju. Ale
gdy pomyślałem, że moja córka bardzo lubi pić soczki ze sklepów pełne
konserwantów i innych dziwnych rzeczy postanowiłem go zrobić. Myślałem, że smak
będzie nieciekawy, mocno zalatujący marchewką ale się myliłem. Soczek zrobiłem
zgodnie z przepisem ale dałem ok. połowę cukru co w przepisie. Wyszedł bardzo
dobry, fajnie zagęszczony zmiksowanymi owocami. Ponadto to fajna baza do
rozbudowania przepisu o inne owoce.
Pozdrawiam Rafał
Bardzo się cieszę, że sok się udał i smakował. Pozdrawiam:)