Placek ze śliwkami i bezą

W tym roku przeżywamy prawdziwe zatrzęsienie śliwek. Przygotowałam już kilkanaście (!) słoików pysznych powideł i przyszedł też czas na placek ze śliwkami. Przepis na “Ciasto śliwkowe z polewą bezową” patrzył na mnie przez cały miesiąc wrzesień z kalendarza Thermomix, który ostałam w ubiegłym roku od marki tego znanego robota. Robota Thermomix nie mam, ale tym i innymi przepisami udowadniam, że można żyć bez niego, chociaż po cichu liczę, że pewnego dnia, zjawi się Mikołaj z dużą paczką dla mnie…

Składniki:

  • 240 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy (8g)
  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 – 400 g śliwek (umytych i wypestkowanych) placek ze śliwkami

 Robimy placek ze śliwkami

W misce połączyć żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia. Ja moje ciasto przygotowałam w robocie, ale ręcznie też można. Gładko zagniecioną masę podzielić na 4 kule i włożyć do zamrażarki na jedną godzinę.

Białka włożyć do miski. Pamiętajcie, że miska nie może być mokra ani tłusta. To samo tyczy się trzepaczki. Białka ubić na sztywną pianę, a na samym końcu dodać pozostały cukier puder.

Blaszkę o wymiarach 35×25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułka tartą lub wyłożyć papierem. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce wypełniając równomiernie blaszkę. Na ciasto wyłożyć śliwki, a na nie wylać pianę z białek.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika i piec przynajmniej 30 minut w 180°C, aż piana będzie miała złoty kolor.

placek ze śliwkami

 

4 komentarze do wpisu „Placek ze śliwkami i bezą”

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.