Drożdżówki z serem twarogiem

Tradycyjne drożdżówki z serem kojarzą mi się z czasami szkolnymi. Wtedy to było moje ulubione drugie śniadanie. Żadne pączki, mini pizze czy inne wypieki z dżemem tak nie smakowały jak właśnie puszyste drożdżówki z twarogowym. Teraz, gdy już mam własną rodzinę, często przygotowuję podobne wypieki dla moich dzieci. Sama wciąż je uwielbiam i lubię do nich wracać.

Poniżej przedstawiam przepis na ciasto drożdżowe, z którego przygotowałam drożdżówki z serem. Nie trzeba tutaj robić rozczynu, wystarczy drożdże wcześniej rozpuścić w ciepłym mleku i wlać do reszty składników. Ciasto wychodzi dość luźne, ale to niemal gwarantuje, że wypieki będą puszyste. Jeśli lubicie słodkie wypieki, dodajcie do ciasta więcej cukru – nawet 4 łyżki nie będzie za dużo (ja dałam 2).

Jak przygotować ciasto na drożdżówki z serem?

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • 160 ml zimnego mleka
  • 160 ml gorącej wody
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko
  • esencja waniliowa

Nadzienie serowe do drożdżówek:

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cukru
drożdżówki z twarogiem przepis

Jak zrobić drożdzówki z serem:

  1. Mąkę, cukier, miękkie masło i jajko umieścić w misce.
  2. Do zimnego mleka wlać gorącą wodę (nie wrzątek), wymieszać. Mieszaniny wody i mleka będzie dość ciepła, ale nie na tyle gorąca, aby zabić drożdże. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą.
  3. Wlać do pozostałych składników i włączyć mikser. Dobrze ugnieść. Ciasto będzie dość miękkie i rzadkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby podrosło. Po minionym czasie, zagnieść jeszcze przez chwilę ciasto. Ja włączam mikser, ciasto opada i można je wyjąć z miski na stolnice. 
  4. Jeszcze chwilę wyrabiać ciasto ręcznie i podsypać tyle mąki, aby nie przyklejało się już do wałka i rąk. Ciasto nadal ma być delikatne i miękkie.
  5. Rozwałkować ciasto drożdżowe na duży prostokąt. Wyłożyć nadzienie serowe i rozsmarować łopatką. Zwinąć roladę i pokroić ją na grube plastry. Ułożyć na papierze na blaszce w której będą się piekły. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. Na blacie) na pół godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik.
drożdżówki z serem przepis

Przygotowując drożdżówki z serem pamiętaj:

Jeśli nie możesz lub nie chcesz piec od razu drożdżówek z twarogiem, to schowaj blaszkę do lodówki. W niskiej temperaturze ciasto drożdżowe spowolni swój rozrost, a ty upieczesz je tuż przed podaniem. Ja tak zrobiłam, bo musiałam wyjść z domu. Moje drożdżówki z serem były w lodówce 2 godziny (wciąż pod ściereczką). Po tym czasie wyjęłam je na blat, stały 30 minut i upiekłam.

przepis na drożdzówki z serem

Pamiętaj o tym, że przed włożeniem drożdżówek z serem warto je jeszcze posmarować jajkiem. Ja czasem dodatkowo posypuję bułeczki grubym cukrem dla smaku i dekoracji.

Piekarnik nagrzej do 180 st.C. i piecz na środkowym poziomie przez 14 minut. W tym czasie drożdżówki jeszcze urosną, ale nie zarumienią się. Następnie włącz termoobieg i dopiekaj aż będą rumiane tak jak lubisz. 

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.