Szarlotka sypana – sprawdzony przepis

W tym roku jabłek jest prawdziwe zatrzęsienie. Chyba Was nimi zanudzę, ale co zrobić, skoro ja tak lubię to ciasto. Dlatego dzisiaj na warsztacie będzie szarlotka sypana, która nie tylko wybornie smakuje, ale również bardzo łatwo się robi :)

Ostatnio jak byłam na zakupach, to wpadła mi w oko gazetka “Szarlotki i ciasta z jabłkami”. Postanowiłam kupić jedną, bo było w niej kilka naprawdę ciekawych przepisów. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i testować nowe przepisy, wiec nie mogłam przejść obok tego obojętnie.

Na pierwszy ogień poszła właśnie szarlotka sypana, której wcześniej nie miałam okazji robić. Wiele już o niej słyszałam, ale zawsze wydawało mi się, że taka szarlotka nie może sie udać. Byłam w wielkim błędzie. Przygotowane ciasto wyszło pyszne, delikatne i pachnące jesiennymi jabłkami. Zapraszam do spróbowania.

Składniki

120 g margaryny lub masła
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 kg kwaśnych twardych jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szarlotka sypana – przepis krok po kroku

szarlotka sypana

Tortownicę o średnicy 28 cm posmarować Kasią. Składniki sypkie (mąka, cukier, kasza, proszek do pieczenia) dokładnie ze sobą wymieszać.

szarlotka sypana

Jabłka umyć, obrać i grubo zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. 1 szklankę sypkich składników wysypać na dno tortownicy, wyłożyć połowę jabłek, przysypać połową mąki, wyłożyć pozostałe jabłka i posypać pozostałą mieszanką. Powinniśmy otrzymać 3 warstwy “ciasta” oraz 2 warstwy jabłek. Na wierzch ciasta wyłożyć plastry margaryny Kasia (cienko pokroić nożem) tak by przylegały do siebie.

Szarlotkę wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika (190 stopni C). Piec około 50 minut.

szarlotka sypana

I to już wszystko. Szarlotka sypana jest gotowa :)

Od siebie tylko dodam, że szklanka cukru to dla mnie za dużo. Jeśli dodamy słodkie jabłka, to spokojnie można dodać połowę porcji cukru, ale to już zależy od indywidualnego gustu i smaku. Dla mnie lepsza szarlotka kwaśniejsza niż za słodka.

A Wy jaką szarlotkę lubicie najbardziej?

12 komentarzy do wpisu „Szarlotka sypana – sprawdzony przepis”

  1. napisalas wszystkie skladniki sypkie wymieszac. Pozniej piszesz pierwsza warswe jablek posypac maka. jaka maka? czy chodzi o ta mieszanke? prosze o pomoc:) bo jutro chce je upiec.

    Odpowiedz
  2. Szarlotka jest po prostu genialna. Prosta, że nawet dziecko ją zrobi, szybka, a do tego naprawdę bardzo smaczna. Wszystkim znajomym “sprzedaję” przepis. Polecam!

    Rzeczywiście cukru wystarczy 3/4 szkl.

    Odpowiedz
  3. Wypróbowałem dzisiaj, ba nawet
    już próbowałem i mi smakowało. Ja piekłem 45 min. w 200 stopniach ostatnie 15
    min. Z grzałka górną i dolną. Dałem mniej cukru ponieważ nie za bardzo lubię
    przesłodzone ciasta.

     

    Odpowiedz
  4. Nigdy nie robiłam jeszcze szarlotki sypanej, chociaż często o niej słyszałam :) Muszę w końcu przetestować.
    Dzięki za udział w akcji

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.