Szarlotka sypana – sprawdzony przepis
W tym roku jabłek jest prawdziwe zatrzęsienie. Chyba Was nimi zanudzę, ale co zrobić, skoro ja tak lubię to ciasto. Dlatego dzisiaj na warsztacie będzie szarlotka sypana, która nie tylko wybornie smakuje, ale również bardzo łatwo się robi :)
Ostatnio jak byłam na zakupach, to wpadła mi w oko gazetka „Szarlotki i ciasta z jabłkami”. Postanowiłam kupić jedną, bo było w niej kilka naprawdę ciekawych przepisów. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i testować nowe przepisy, wiec nie mogłam przejść obok tego obojętnie.
Na pierwszy ogień poszła właśnie szarlotka sypana, której wcześniej nie miałam okazji robić. Wiele już o niej słyszałam, ale zawsze wydawało mi się, że taka szarlotka nie może sie udać. Byłam w wielkim błędzie. Przygotowane ciasto wyszło pyszne, delikatne i pachnące jesiennymi jabłkami. Zapraszam do spróbowania.
Składniki
120 g margaryny lub masła
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 kg kwaśnych twardych jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szarlotka sypana – przepis krok po kroku
Tortownicę o średnicy 28 cm posmarować Kasią. Składniki sypkie (mąka, cukier, kasza, proszek do pieczenia) dokładnie ze sobą wymieszać.
Jabłka umyć, obrać i grubo zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. 1 szklankę sypkich składników wysypać na dno tortownicy, wyłożyć połowę jabłek, przysypać połową mąki, wyłożyć pozostałe jabłka i posypać pozostałą mieszanką. Powinniśmy otrzymać 3 warstwy „ciasta” oraz 2 warstwy jabłek. Na wierzch ciasta wyłożyć plastry margaryny Kasia (cienko pokroić nożem) tak by przylegały do siebie.
Szarlotkę wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika (190 stopni C). Piec około 50 minut.
I to już wszystko. Szarlotka sypana jest gotowa :)
Od siebie tylko dodam, że szklanka cukru to dla mnie za dużo. Jeśli dodamy słodkie jabłka, to spokojnie można dodać połowę porcji cukru, ale to już zależy od indywidualnego gustu i smaku. Dla mnie lepsza szarlotka kwaśniejsza niż za słodka.
napisalas wszystkie skladniki sypkie wymieszac. Pozniej piszesz pierwsza warswe jablek posypac maka. jaka maka? czy chodzi o ta mieszanke? prosze o pomoc:) bo jutro chce je upiec.
Tak, chodzi o mieszankę. Nie chciałam powtarzać tego samego słowa w jednym zdaniu, dlatego napisałam mąką. Przepraszam za nieścisłość:)
Pozdrawiam
dzieki za pomoc:) to
jutro robie:) mam nadzieje ze wyjdzie:)
Napisz jak smakowała:)
ciasto super!!:)super przepis!!! na takie wlasnie mialam ochote:)pozdrawiam
Super! Cieszę się:)
Szarlotka jest po prostu genialna. Prosta, że nawet dziecko ją zrobi, szybka, a do tego naprawdę bardzo smaczna. Wszystkim znajomym „sprzedaję” przepis. Polecam!
Rzeczywiście cukru wystarczy 3/4 szkl.
Wypróbowałem dzisiaj, ba nawet
już próbowałem i mi smakowało. Ja piekłem 45 min. w 200 stopniach ostatnie 15
min. Z grzałka górną i dolną. Dałem mniej cukru ponieważ nie za bardzo lubię
przesłodzone ciasta.
Ja jeszcze nie piekłem szarlotki, ale skoro Tobie się udało, to ja też muszę spróbować :)
Nigdy nie robiłam jeszcze szarlotki sypanej, chociaż często o niej słyszałam :) Muszę w końcu przetestować.
Dzięki za udział w akcji
A ile powinna siedzieć w piecu ?
O faktycznie nie napisałam:)
Ciasto należy piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni C.