Szarlotka z bitą śmietaną na zimno. W sam raz na lato!
Szukasz ciasta prostego w wykonaniu, które będzie lekkie i puszyste? Polecam szarlotkę z bitą śmietaną na zimno. Pyszne ciasto bez dodatku masła, ani margaryny, ale za to na lekkim biszkopcie z pianką. W środku nie mogło zabraknąć musu jabłkowego, który nie jest specjalnie słodki, tylko taki „w sam raz”.
Moim zdaniem, to nowoczesna wersja tradycyjnej szarlotki. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że jest to ciasto z kategorii FIT. W przeciwieństwie do wielu innych wypieków, ta szarlotka nie jest bombą kaloryczną. Można zatem z czystym sumieniem skusić się na więcej niż jeden kawałek. ;)
Biszkopt – składniki i przygotowanie
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- Jaja ubij z cukrem tak, aby były naprawdę bardzo puszyste (10-15 minut miksowania).
- Wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki i stopniowo dodawaj do jajek za pomocą łyżki lub małej plastikowej łopatki.
- Ciasto wylej do formy, wyrównaj i wstaw do gorącego piecyka. Piecz ok. 25 min w temperaturze 170 st. C. Po tym czasie wbij w biszkopt patyczek od szaszłyka i jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone.
- Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika upuść je na podłogę z wysokości ok. 60 cm (tak, tak, trzeba rzucić ciasto!). Dzięki temu nadmiar gorącego powietrza ujdzie z biszkoptu, a ciasto nie opadnie i będzie równe.
- Następnie wstaw ciasto z powrotem do ciepłego pieca i uchyl drzwiczki. Pozostaw tak do całkowitego wystudzenia.
Wskazówki:
Formę lub tortownicę wyłóż papierem (ok. 24 cm średnicy) – tylko samo dno formy. Boków nie należy niczym smarować – dzięki temu biszkopt nie wyrośnie jak kopiec kreta, a będzie równy.
Mus jabłkowy – składniki i przygotowanie
- 1 kg jabłek, najlepiej kwaskowych (80 dag po obraniu)
- 1/4 szklanki wody
- cukier – do smaku
- 20 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę lub na niewielkie plastry.
- Włóż jabłka do garnka i zalej wodą. Wsyp cukier i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż zmiękną i zaczną się rozpadać.
- Z pomocą blendera zmiksuj jabłka na mus.
- Żelatynę namocz w odrobinie chłodnej wody. Gdy napęcznieje, dodaj gorącej wody i wymieszaj całość do rozpuszczenia żelatyny.
- Rozpuszczoną żelatynę dodaj do jabłek, wymieszaj i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Najlepiej aby masa lekko już tężała, wtedy nie wchłonie jej biszkopt.
- Wstaw wszystko do logówki.
Masa z bitej śmietany – składniki i przygotowanie
- 500 ml śmietany kremówki
- 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
- 2 łyżki cukru pudru
- Śmietanę kremówkę przed użyciem należy chłodzić kilka godzin w lodowce.
- Ubij śmietanę na puch, a pod koniec dodaj cukier.
- Żelatynę rozpuścić tak jak do jabłek i dodaj do śmietany. Wymieszaj wszystko.
- Powstałą mieszankę wylej na mus jabłkowy i wyrównaj.
- Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia – około 2-3 h.
Przepis na tę pyszną szarlotkę pochodzi z bloga www.mojewypieki.com
szarlotka idealna :)