Sałatka z winogron i kurczaka
W takie upalne dni jak dziś często rezygnujemy z tradycyjnych obiadów i jemy sałatki. Są często bardziej sycące niż niejeden obiad, a przy tym nie tak ciężkostrawne. Wczoraj wymyśliłam sałatkę z winogron i kurczaka, a wszystko to z dodatkiem lekkiego majonezu. Soczyste winogrona świetne nadają się do sałatki, a za sprawą kurczaka dostarczamy sobie porcji białka. Więc, jeśli nie macie ochoty na tradycyjny obiad, polecam sałatkę!
Składniki dla 3 osób:
- pół główki sałaty lodowej
- 1 czerwona papryka
- 500 g zielonych winogrona
- 3 łyżki majonezu delikatny Winiary
- 400 g fileta z kurczaka oraz przyprawy (zioła prowansalskie, suszony czosnek, suszona papryka, sól)
- olej do smażenia
Mięso umyć, pokroić w kostkę. Przyprawy wymieszać i obtoczyć w nich mięso. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso.
Sałatę opłukać, porwać na drobne kawałki i wrzucić do miski. Paprykę umyć, wydrąży gniazdko nasienne i pokroić w paseczki. Winogrona wymyć, zdjąć z gałązki, przekroić i wyjąc pestki. Razem z papryka dodać do sałaty. Dodać 3 łyżki majonezu i wymieszać.
Sałatkę układać na talerzach, na wierzch wyłożyć ciepłe mięso i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Można udekorować listkami świeżej mięty.
A Wy co jecie w upały?
Nie lubię majonezu. Użyłabym sosu czosnkowego zamiast jego :) ale wygląda pysznie.