Ratatouille z kluskami śląskimi czyli genialnie prosty i smaczny obiad!
Całkiem niedawno dodałam wpis Jak zrobić kluski śląskie. Tymczasem wczoraj w gazetce promocyjnej pewnego sklepu znalazłam przepis na Ratatouille (Ratatuj) z kluskami śląskimi. Zdjęcie potrawy wyglądało bardzo obiecująco, a przepis bajecznie prosty. Danie zrobiło furorę w domu! Wyszło przepysznie.
Składniki:
kluski śląskie gotowe lub własne (przepis krok po kroku tutaj)
pół małej cukinii
kawałek bakłażana (niekoniecznie)
1 duża cebula
1 czerwona papryka
plaster selera
100 g włoszczyzny
100 ml oleju
tymianek
sól i pieprz do smaku
kilka ząbków czosnku
Z włoszczyzny, wody i solu ugotować wywar jarzynowy – około 100-150 ml. Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, selera w słupki, a czosnek w plasterki. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie podlać przygotowanym wcześniej wywarem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać świeży tymianek. Do smaku można dodać słodka paprykę w proszku. Podawać z gorącymi kluskami śląskimi, nalewając nieco sosu do dziurek.
Jak spróbujecie tego dania, na pewno nie będziecie żałować. Gwarantuję!
bardzo smaczne:) i syte
Oj tak.
bardzo smaczne:) i syte
O, sama bym nie wpadła na takie połączenie. Bardzo ciekawe.
Super, zamiast ciężkiego sosu, lekki i zdrowy ratatouille :)