Całkiem niedawno dodałam wpis Jak zrobić kluski śląskie. Tymczasem wczoraj w gazetce promocyjnej pewnego sklepu znalazłam przepis na Ratatouille (Ratatuj) z kluskami śląskimi. Zdjęcie potrawy wyglądało bardzo obiecująco, a przepis bajecznie prosty. Danie zrobiło furorę w domu! Wyszło przepysznie.

Składniki:
kluski śląskie gotowe lub własne (przepis krok po kroku tutaj)
pół małej cukinii
kawałek bakłażana (niekoniecznie)
1 duża cebula
1 czerwona papryka
plaster selera
100 g włoszczyzny
100 ml oleju
tymianek
sól i pieprz do smaku
kilka ząbków czosnku

 Z włoszczyzny, wody i solu ugotować wywar jarzynowy – około 100-150 ml. Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, selera w słupki, a czosnek w plasterki. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie podlać przygotowanym wcześniej wywarem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać świeży tymianek. Do smaku można dodać słodka paprykę w proszku.  Podawać z gorącymi kluskami śląskimi, nalewając nieco sosu do dziurek.

 Jak spróbujecie tego dania, na pewno nie będziecie żałować. Gwarantuję!

Warzywa psiankowate 2012

Pokaż komentarzeClose Comments

6 Comments

  • Michał
    Posted 25 maja 2013 at 19:46 0Likes

    bardzo smaczne:) i syte

  • Michał
    Posted 25 maja 2013 at 19:46 0Likes

    bardzo smaczne:) i syte

  • Marta Kaczmarczyk
    Posted 6 września 2012 at 21:28 0Likes

    O, sama bym nie wpadła na takie połączenie. Bardzo ciekawe.

  • mopswkuchni
    Posted 4 września 2012 at 13:15 0Likes

    Super, zamiast ciężkiego sosu, lekki i zdrowy ratatouille :)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.