Właśnie zaczęła się kalendarzowa jesień, a ja myślami cały czas jestem na wakacjach. Jakoś nie mogę się przestawić z letniego luzu i lekkich potraw, które są tak proste, że prawie “bezobsługowe”. Niestety przychodzi taki moment, że trzeba stawić czoło rzeczywistości, także tej pogodowo-kuchennej i zacząć gotować ciepłe i pożywne potrawy. Moja dzisiejsza propozycja dla Was właśnie do takich dań należy :)

Składniki dla 2-3 osób:

  • 400 g szynki wieprzowej
  • szklanka kaszy pęczak
  • szklanka rosołou
  • 2 pomidory
  • garść fasoli szparagowej
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka

Robimy gulasz wieprzowy

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć posiekaną cebulkę, a następnie dodać mięso. Smażyć ciągle mieszając, a gdy już będzie zarumienione przełożyć do garnka, podlać szklanką rosołu i dusić pod przykryciem. W tym czasie warto zając się warzywami. Trzeba je umyć i pokroić. W oddzielnym garnku nastawiamy również kaszę.

 

gulasz z warzywami

Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, cukinię przekroić wzdłuż, a następnie posiekać na plastry. Fasolę wystarczy jak przetniemy na pół (no i oczywiście wytniemy ogonki). Pomidory pokroić na ćwiartki i wszystko to dodać do mięsa. Garnek przykryć pokrywką i dusić, aż warzywa będą miękkie.

Ugotowaną kaszę przekładamy do kociołka z warzywami i mieszamy. Teraz możemy posolić do smaku i dodać pieprz.

gulasz z wieprzowiny

Gulasz wystarczy wymieszać i można jeść!

Takie obiady, które gotują się same, to jest to!

Pokaż komentarzeClose Comments

1 Comment

  • Viki
    Posted 4 października 2013 at 13:09 0Likes

    Przepis fajny. Prawda jest taka, ze [url=http://obiading.pl/]pomysły na obiad[/url] czasem do nas same wpadaja, ale czesto trzeba ich po prostu szukac. Ale w dobie internetu – nie jest to juz takie trudne:)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.