Przepis na leczo warzywne z duszoną wieprzowiną ;)
Dzisiaj przepis na leczo warzywne, które najczęściej przygotowuję, gdy wracam z pracy do domu. Mam wtedy naprawdę mam mało czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku, a przecież głód doskwiera. Prezentowany przepis nie jest przepisem na tradycyjne węgierskie leczo. Należy go traktować jako moją własną wariację na temat tej smacznej potrawy.
Gdy ja przygotowuję leczo warzywne, to robię je zwykle z kaszą albo ryżem. Mięso, porcja warzyw i kasza stanowią przecież pełnowartościowy i zdrowy obiad. Moim zdaniem, to o wiele lepsze rozwiązanie niż odgrzewanie gotowych dań, albo (o zgrozo!) zamawianie fastfoodów.
Składniki
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 500 g szynki wieprzowej
- szklanka kaszy pęczak
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przepis na leczo warzywne – krok po kroku
Kaszę gotuję w stosunku 1:3 czyli jedna szklanka kaszy i 3 szklanki wody. Kaszę wrzucam do zimnej wody i gotuję aż wyparuje woda, od czasu do czasu mieszam. Zajmuje to mniej więcej 13 minut.
Mięso siekam i podsmażam na oleju razem z cebulą. Dusić.
Marchewkę zetrzeć na tarce. Cukinie pokroić w pół talarki. Warzywa dodać do mięsa, wymieszać. Na końcu dodać pokrojone pomidory.
Leczo chwilę dusić, dodać sól i pieprz. Wymieszać. Podawać z kaszą.
Szybko, prosto i smacznie, czyli tak jak najbardziej lubię :)
A jak Wy oceniacie mój przepis na leczo warzywne?
to już bardziej coś pod gulasz niż pod leczo bo jaka by to wariacja nie była w leczo musi być papryka ale smakować moze niezle
hehe, jakoś mi ta papryka umknęła :)