golabki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania duszone w…

No właśnie. W czym? Nie będę owijać w bawełnę i powiem od razu. Gołąbki udusiłam w zupie, ale posłuchajcie od początku. Winiary wysłało nam kilkadziesiąt (żeby nie było, że się sprzedaliśmy za torebkę zupy, to było ich sporo) opakowań z wszelkimi swoimi zupami.

Zadanie było nie lada zagwozdką, ponieważ mieliśmy wymyślić inne zastosowanie zupy! Na pozór prosta konkurencja, jednak przez kilka tygodni siedzieliśmy zupełnie bez pomysłu. Ostatnio przypomniało mi się o „gołąbkach bez zawijania”, które to miałam już jakiś czas temu przygotować, a że oboje jesteśmy smakoszami tego polskiego przysmaku postanowiłam działać.

pulpety z pieczarkami

Pulpety wieprzowe z pieczarkami w sosie własnym

Na tradycyjne kotlety mielone najczęściej chodzimy do mamy, bo nikt jak ona nie potrafi ich doprawić i usmażyć aby były soczyste. Ja natomiast wolę upichcić pulpety z koperkiem i pieczarkami w sosie własnym. Mój mąż – wybitny zjadacz wszelkiego rodzaju mięsiwa wprost uwielbia moje pulpety, a już szczególnie z dodatkiem tartych buraczków przygotowanych na ciepło. … Czytaj dalej

pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem i boczkiem – dużo zdjęć

  Przepis z książki Jadwigi Kłossowskiej „Kuchnia dla wszystkich” z 1980 roku. To moje pierwsza pieczeń rzymska, ale już wiem, że nie ostatnia. Robi się ją bardzo szybko i można spożywać na wiele sposobów. Mój ulubiony to przystawka z chlebem oraz sosem pomidorowym. Składniki: 750 g mięsa mielonego 3 jajka 4 plastry wędzonego boczku 150 … Czytaj dalej

siekane kotlety z kurczakiem

Kotlety Rogate ® – z kurczakiem, serem i musztardą

Rogate® – to nazwa wymyślona przez moją mamę. W naszej rodzinie wszyscy wiemy, że chodzi właśnie o te kotlety z kurczakiem, żółtym serem i musztardą. Nazwę swą zawdzięczają nieregularnemu kształtowi. Wszystkie składniki miesza się w misce, a kotlety niczym placki nalewa na rozgrzany tłuszcz. Nie da się opisać słowami połączenia smaków. To trzeba spróbować! Składniki: … Czytaj dalej

papryka nadziewana

Papryka faszerowana

  Bogactwo warzyw tej schyłku lata daje duże pole do popisu w kuchni. Tym razem skusiłam się na faszerowaną paprykę. taka papryka bardzo przypomina mi gołąbki, tylko zamiast kapusty mamy kielichy papryki no i oczywiście dużo mniej pracy przy tej wersji. Farsz przygotowałam z mięsa mielonego i ryżu gotowanego na sypko. Do dania użyłam papryki … Czytaj dalej

gulasz z żołądków

Gulasz z żołądków drobiowych

  Nie będę jadł(a) wątróbki – tak pewnie większość z nas marudziła na widok wątróbki na talerzu. Jak nie zjesz wątróbki, to nie dostaniesz deseru/nie wyjdziesz na dwór – w ten zmyślny sposób nasze mamy łamały nawet nasz największy opór. A jak jest teraz, po latach, gdy już jesteście dorośli? Czy nadal nie lubicie podrobów? Dla … Czytaj dalej

zrazy z kurczaka

Pomysł na obiad – zrazy z kurczaka w cieście naleśnikowym

Dziś 31 października. Z czym mi się to kojarzy? To ostatni dzień miesiąca oraz przeddzień święta Wszystkich Świętych. Mój pomysł na obiad z tej okazji musiał się trochę wyróżnić od tego, co robiłam w ostatnim czasie. Nie tylko ze względu na tę okazję, ale również dlatego, że warto sobie urozmaicać menu. Dla wielu Polaków 31 … Czytaj dalej

kurczak curry w sosie słodko-ostrym

Podudzia z miętą w sosie słodko-ostrym

Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji (143 przysmaki, strona 118) z tą różnicą, że użyłam podudzi z kurczaka. Danie zachwyciło mnie swoją prostotą i zestawieniem smaków. Sos z kawałkami brzoskwiń? O tak! Przyjemnie komponuje się z białym mięsem kurczaka. Dodam, że przepis w książce został zamieszczony w dziale „Boże Narodzenie”, ale nie tylko z tej … Czytaj dalej