Tempo życia jakie ostatnio wciąż sobie narzucam sugeruje mi gotować obiady błyskawiczne. Co by się nie działo jedna zasada się u mnie nie zmieni – ma być dobre i smaczne, jak zawsze. Gotowanie jest sztuką, a jedzenie ucztą dla ciała.

Dziś polecam obiad z cyklu dania jednogarnkowe – Kurczak z kuskusem.

Składniki dla 2-3 osób:

  • filet z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kilka różyczek brokuła
  • pół opakowania kaszy kuskus
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy

Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy razem z papryką ostrą, zielem angielskim i liściem laurowym. Cebulę siekamy i mieszamy z mięsem, marchewkę kroimy w słupki, dodajemy do reszty i dusimy około 10 minut. W trakcie duszenia należy pamiętać, aby woda całkowicie nie wyparowała, jeśli się tak stanie uzupełniamy ją. Pod koniec duszenia dodajmy brokuła.

Jak mięso i warzywa będą miękkie, wsypujemy kaszę i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do indywidualnego smaku.

Kuskus w ciągu kilku minut zwiększy swoją objętość. Po kilku minutach danie jest gotowe. Nie wiem jak Wy, ale ja dania z kaszą dla kontrastu smaków lubię serwować z kwaśnym kiszonym ogórkiem.

Pokaż komentarzeClose Comments

1 Comment

  • alexis
    Posted 16 maja 2012 at 23:31

    ogóreczki jak małosolne

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.