Rogate® – to nazwa wymyślona przez moją mamę. W naszej rodzinie wszyscy wiemy, że chodzi właśnie o te kotlety z kurczakiem, żółtym serem i musztardą. Nazwę swą zawdzięczają nieregularnemu kształtowi. Wszystkie składniki miesza się w misce, a kotlety niczym placki nalewa na rozgrzany tłuszcz. Nie da się opisać słowami połączenia smaków. To trzeba spróbować!

Składniki:

  • 700 g filetów z kurczaka
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki musztardy ostrej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • natka pietruszki

Ser zetrzeć na tarce, mięso opłukać i pokroić w kostkę, a następnie w dużej misce wymieszać ze wszystkimi składnikami. Co do musztardy to dodałam Dijon (jak dla mnie dość słona, dlatego w przepisie należy ostrożnie z solą) oraz Francuską.

Na patelni rozgrzać olej i nalewać kotlety niczym placki. Smażyć do zrumienienia.

Propozycja podania dowolna, mi jednak smakują z ryżem i sałatą.

Pokaż komentarzeClose Comments

2 Comments

  • Paulina
    Posted 7 lutego 2014 at 15:35

    Pyszne….Moja św. pamięci mama dodawała jeszcze paprykę i pieczarki, ale te również są godne polecenia

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 9 lutego 2014 at 00:37

      Pyszne są, to fakt. A z papryką i pieczarkami chętnie wypróbuję :)

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.