Kotlety Rogate ® – z kurczakiem, serem i musztardą
Rogate® – to nazwa wymyślona przez moją mamę. W naszej rodzinie wszyscy wiemy, że chodzi właśnie o te kotlety z kurczakiem, żółtym serem i musztardą. Nazwę swą zawdzięczają nieregularnemu kształtowi. Wszystkie składniki miesza się w misce, a kotlety niczym placki nalewa na rozgrzany tłuszcz. Nie da się opisać słowami połączenia smaków. To trzeba spróbować!
Składniki:
- 700 g filetów z kurczaka
- 150 g żółtego sera
- 2 łyżki musztardy ostrej
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- natka pietruszki
Ser zetrzeć na tarce, mięso opłukać i pokroić w kostkę, a następnie w dużej misce wymieszać ze wszystkimi składnikami. Co do musztardy to dodałam Dijon (jak dla mnie dość słona, dlatego w przepisie należy ostrożnie z solą) oraz Francuską.
Na patelni rozgrzać olej i nalewać kotlety niczym placki. Smażyć do zrumienienia.
Propozycja podania dowolna, mi jednak smakują z ryżem i sałatą.
Pyszne….Moja św. pamięci mama dodawała jeszcze paprykę i pieczarki, ale te również są godne polecenia
Pyszne są, to fakt. A z papryką i pieczarkami chętnie wypróbuję :)