Szklarniowe ogórki małosolne
W tym roku mam prawdziwe zatrzęsienie ogórków w naszym tunelu. Plony są tak obfite, że obdzieliliśmy już rodzinę i przyjaciół,…
W tym roku mam prawdziwe zatrzęsienie ogórków w naszym tunelu. Plony są tak obfite, że obdzieliliśmy już rodzinę i przyjaciół,…
Lato się kończy a wraz z nim zaczynamy przygotowywać się na nadejście zimy. Wiąże się to z przygotowaniem owocowych i…
W zimie brakuje nam świeżych i pachnących „naszych” warzyw prosto ze straganu. Chociaż w sklepach można kupić ogórki i…
Kalendarzowe lato jeszcze się nie zaczęło, a ja już robię zapasy na zbliżającą się zimę (sic!). Sezon na truskawki wkrótce się skończy, a dżemik musi być! Co prawda, w ubiegłym roku nie robiłam przetworów z truskawek, to w tym roku podwójnie sobie zrekompensowałam zeszłoroczne zaniedbanie. Przy tej okazji przetestowałam różne środki zagęszczające do konfitur. Jaki był wynik tego testu, dowiecie się z dzisiejszego wpisu.
Ja jak również Jacek bardzo lubimy buraczki. Ich przygotowanie do obiadu nie wymaga dużo pracy, ale trochę czasu, bo swoje muszą odsiedzieć w garnku, aby były miękkie. W tym roku postanowiłam zakonserwować je w słoikach. Z pomocą (i inspiracją) przyszła siostra Anastazja, bo to właśnie z książki „153 przetwory i dania mięsne” pochodzi dzisiejszy przepis.
W zasadzie przepis na ogórki małosolne niczym się nie różni od receptury od na ogórki kiszone. Różnica jest tylko w nazwie. Ogórki małosolne to ogórki w początkowej fazie kiszenia, czyli kilka pierwszych dni od momentu zalania solanka o odpowiednim stężeniu. Wiem, że często poszukujecie przepisu na ogórki małosolne, dlatego zamieszczam osobny wpis. Bo przecież nikt nie rodzi się z zakodowaną informacją „ile dodać soli do ogórków kiszonych”.
O ogórkach z kurkumą słyszałam wiele i pierwszy raz wypróbowałam je w ubiegłym roku. Na próbę przygotowałam dosłownie 3 niewielkie słoiki. Jeśli chodzi o mnie to nie jestem kapryśna i chętnie smakuję nowe potrawy i przetwory, a ku mojemu zdziwieniu Jackowi bardzo przypadł ten przepis do gustu.
Ogórki możemy konserwować na różne sposoby. Najbardziej popularne to kiszenie i konserwowanie zalewą octową połączenie z pasteryzacją. Ogórki są tak przez nas – Polaków lubiane, że powstaje coraz to więcej przepisów. Jedną z dosyć nowych dla mnie metod są ogórki przygotowane w zalewie z dodatkiem miodu i musztardy.