Przepis na ogórki małosolne
W zasadzie przepis na ogórki małosolne niczym się nie różni od receptury od na ogórki kiszone. Różnica jest tylko w nazwie. Ogórki małosolne to ogórki w początkowej fazie kiszenia, czyli kilka pierwszych dni od momentu zalania solanka o odpowiednim stężeniu. Wiem, że często poszukujecie przepisu na ogórki małosolne, dlatego zamieszczam osobny wpis. Przecież nikt nie rodzi się z zakodowaną informacją „ile dodać soli do ogórków kiszonych”.
Cała tajemnica małosolnych ogórków tkwi w solance. Druga sprawa to przyprawy.
Ogórki małosolne – mój prosty przepis :)
Zalewa solankowa:
- 1,5 l wody
- 3 łyżki stołowe soli
oraz
- ogórki gruntowe (chociaż udało mi się kiedyś zrobić ze szklarniowych – klik)
- baldachy kopru
- korzeń chrzanu
- czosnek
Solanki nie gotuję. Wodę z kranu filtruje przez dzbanek z filtrem węglowym i rozpuszczam dokładnie sól. W słoikach układam umyte ogórki, dodaję przyprawy i zalewam solanką. Jeśli zależy nam na jak najszybszym uzyskaniu gotowych ogórków możemy użyć dwóch sztuczek:
- Zalewę mocno podgrzewamy i taką ciepłą zalewamy ogórki w słoiku lub
- Zalane i zakręcone ogórki wstawiamy na parapet lub taras, tak aby promienie słoneczne cały czas ogrzewały słoik.
Ja osobiście, gdyby się oczywiście dało, zrobiłabym ogórki małosolne na całą zimę. Próbuję co rok, a one jak na złość kiszą się w słoikach.