Boczniaki z kurczakiem w sosie śmietanowym
Boczniaki to bardzo smaczne grzyby. Można je kupić w supermarkecie albo wyhodować samemu na gotowym podłożu. Ja akurat dostałam już wyhodowane i tradycyjnie już przygotowałam kotlety a’la schabowe z boczniaków, które uwielbiam! Jednak, aby grzyby szybko nam się nie znudziły w tej formie, udusiłam je w sosie śmietanowym. Z ugotowanym ryżem na sypko i świeżą sałatą smakowały wybornie.
Składniki:
- kilka boczniaków
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Mięso z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać kurczaka, pomieszać i chwilę smażyć. Boczniaki opłukać, pokroić w paski i dodać do mięsa. Pomieszać i chwilę smażyć. Następnie wlać śmietanę, przykryć pokrywką i dusić około kwadrans, w razie potrzeby dolać wody. Gdy sos będzie już gotowy dodać sól i pieprz, a gotowe danie posypać świeżą natką pietruszki.
Podawać z ryżem/makaronem.
Lubicie boczniaki?
Mam podobne dolegliwości z wątrobą, więc to przepis idealny dla mnie
boczniaka nie jadam ale mój chłopak lubi :)
Ja najbardziej lubię w wersji smażonej w panierce – jak kotlety schabowe. Pycha!
to tak jak u Piotrka mama robi :)