Boczniaki z kurczakiem w sosie śmietanowym

Boczniaki to bardzo smaczne grzyby. Można je kupić w supermarkecie albo wyhodować samemu na gotowym podłożu. Ja akurat dostałam już wyhodowane i tradycyjnie już przygotowałam kotlety a’la schabowe z boczniaków, które uwielbiam! Jednak, aby grzyby szybko nam się nie znudziły w tej formie, udusiłam je w sosie śmietanowym. Z ugotowanym ryżem na sypko i świeżą sałatą smakowały wybornie.

Składniki:

  • kilka boczniaków
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Mięso z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać kurczaka, pomieszać i chwilę smażyć. Boczniaki opłukać, pokroić w paski i dodać do mięsa. Pomieszać i chwilę smażyć. Następnie wlać śmietanę, przykryć pokrywką i dusić około kwadrans, w razie potrzeby dolać wody. Gdy sos będzie już gotowy dodać sól i pieprz, a gotowe danie posypać świeżą natką pietruszki.

Podawać z ryżem/makaronem.

boczniaki w sosie śmietanowym

Lubicie boczniaki?

4 komentarze do wpisu „Boczniaki z kurczakiem w sosie śmietanowym”

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.