Kluski z makiem błyskawiczne

Bardzo lubię kluski z makiem, ale jadam je tylko w Wigilię, wtedy to danie ma moc. Żadnego innego dnia w roku nie smakuję tak magicznie jak właśnie 24 grudnia. Tym razem zrobiłam błyskawiczne kluski z makiem. Co to znaczy? Wyjaśniam poniżej.

Jak wiemy najwięcej pracy jest z makiem i właśnie tutaj sobie ułatwiłam. Otóż mój mak nie został skręcony przez maszynkę, a zmiksowany, natomiast kluski zrobiłam z ciasta, które zostało mi z pierogów, a mimo to potrawa się udała i wyszła pyszna. W natłoku obowiązków w dniu Wigilii, myślę że znajdziecie chwilę, aby przyrządzić moje ekspresowe kluski z makiem. Przeczytajcie jak je zrobiłam.

Składniki na kluski z makiem

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wody

Składniki na mak:

  • pół szklanki maku
  • 2 łyżki miodu (ja użyłam melasy – kocham melasę)
  • ulubione bakalie: rodzynki, migdały, żurawina
  • łyżeczka rumu

kluski z makiem

Ekspresowe kluski z makiem

Kluski robimy według mojego przepisu na makaron domowy. Mak zaparzyć, wrzucić do blendera kielichowego i zmielić. Ugotowane kluski posypujemy makiem, dodajemy bakalie (migdały rozdrabniamy) i polewamy miodem lub melasą. Nasze danie jest gotowe.

Czy nie było ekspresowo?

Kluski z makiem to pyszne i proste w przygotowaniu danie. Mimo, że większości z nas kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia, to zachęcam do jedzenia ich także w ciągu roku. Ja często przyrządzam kluski z makiem w ciepłe letnie miesiące, jako prosty podwieczorek na słodko, który jest nie tylko smaczny, ale również sycący.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.