Domowe Lizaki Lodowe czyli Lody na Patyku

Od dawna planowałam kupić foremki do wykonywania domowych lizaków lodowych. Jak tylko pojawiły się w Rossmannie bez wahania je kupiłam (7 zł / 12 szt). Na pierwszy ogień postanowiłam przygotować brzoskwiniowe kremowe lody. Z podanych składników powstaje 12 pysznych lizaków lodowych. Domowe lody to przede wszystkim zdrowa przekąska dla dzieci, a dla dorosłych sposób na upały. A propos upałów, wczoraj u mnie o 14.00 w cieniu było 32 st.C.

Składniki:

  • pół puszka brzoskwiń w puszcze (plus sok)
  • serek homogenizowany (naturalny lub waniliowy)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki wody
  • pół cytryny – sok+ skórka


Zetrzeć skórkę z cytryny, sok wycisnąć i zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wylać do przygotowanych wcześniej foremek. Czas zamrażania minimum 4 godziny.

domowe lody na patyku

Po wyjęciu z zamrażarki, po zewnętrznej stronie foremki, polać letnia wodą.

domowe lody na patyku

3 komentarze do wpisu „Domowe Lizaki Lodowe czyli Lody na Patyku”

  1. Pozdrowienia z Chełma i dzięki za ciekawy artykuł :-) Fajnie jak byś dodała przypisy do opracowań naukowych.
    PS. Mam wrażenie jak bym Cię znał z widzenia :-P

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.