Lekkie i kremowe ciasto jogurtowe z truskawkami
Zaczął się sezon na truskawki, więc będziemy z nich korzystać w naszej kuchni na wszelkie sposoby. Pierwsza partia trafiła do brzuszka w postaci truskawek ze śmietaną. Druga partia trafiła do ciasta jogurtowego, którego przepis znajdziecie poniżej.
Jest to moje pierwsze podejście do ciasta jogurtowego, ale już teraz wiem, że będę wracała do tego przepisu. Pierwszy kawałek zniknął w kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Oczywiście Jacek był za to odpowiedzialny. Do końca dnia nie było już 3/4 ciasta. Ledwo udało mi się uchować kawałek na niedzielny poranek. To chyba najlepsza reklama, jaką mogłabym wymyślić dla tego ciasta. ;)
Składniki
Z podanych składników wychodzi blaszka o dnie 25 cm x 20 cm
- 0,5 kg truskawek
- 2,5 szklanki maki pszennej
- 1 niepełna szklanka cukru
- 400 g (duży kubek) jogurtu naturalnego gęstego
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodaj łyżkę jogurtu naturalnego.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawaj do ciasta mąkę i jogurt.
- Białka ubij osobno i dodaj na końcu do ciasta. Delikatnie wymieszaj wszystko łopatką.
- Ciasto przełóż do blaszki (wczesńiej wyłóż papier lub posmaruj masłem).
- Posyp wierzch ciasta truskawkami, lekko je wciskając.
- Ciasto piecz przez 45 – 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Ciasto wychodzi delikatnie kremowe, dość puszyste i lekko jogurtowe w smaku. Jest zupełnie inne niż dotychczasowe, jakie piekłam.