Wieki minęły, odkąd ostatni raz robiłam “pankejki”, a Jacek już od jakiegoś czasu prosił, abym je przygotowała. Tak się złożyło, że akurat wszystkie składniki miałam w lodówce, owoce też się znalazły i sprawiliśmy sobie pyszny podwieczorek. Truskawki i jagody kamczackie były dobrym usprawiedliwieniem dla słodkiego posiłku i małego odchylenia w diecie z małą ilością cukrów prostych.

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki to świetna propozycja na wyjątkowe śniadanie czy lekką kolację. Jest tylko jedno niebezpieczeństwo. Dodatek owoców, jogurtu czy dżemu sprawiają, że można zjeść ich więcej niż zakładaliśmy!! Lekkie w smaku, słodkie, po prostu pyszne! Zdjęcia mówią same za siebie ;)

pancakes z owocami

Pancake’s:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka maślanki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

oraz dowolne owoce

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dosyć gęste. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju.

Moje naleśniki polałam zmiksowanymi truskawkami z odrobiną cukru oraz jogurtem naturalnym wymieszanym z mlekiem kokosowym. Można użyć też śmietanki 30%, ale jak dla mnie jest ona za tłusta. Najbardziej skromna wersja pancake’ów to ta posypana tylko cukrem pudrem.

 

pancakes z owocami

Lubicie takie kolacje/śniadania?

Pokaż komentarzeClose Comments

9 Comments

  • ewa
    Posted 29 sierpnia 2014 at 21:11

    BEATKO CIECHAN …A CO TO SĄ ZA ricotty,PIRWSZE SŁYSZE TA NAZWE

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 23 września 2014 at 14:14

      Chodzi o ser ricotta.

  • Karol
    Posted 13 lipca 2014 at 17:42

    Przyskilowaliście ze zdjęciami! :)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 13 lipca 2014 at 22:35

      Jak sie instagramuje, to sie od razu skilla łapie ;P

  • Natalia
    Posted 11 lipca 2014 at 16:08

    robiłam je dwa razy, Piotrkowi smakowały bez żadnego dodatku :)

  • kanon
    Posted 8 lipca 2014 at 14:07

    owowowo! Nawet imprezy integracyjne wrocław nie serwują takich cudeniek ;)

  • Beata Ciechan
    Posted 7 lipca 2014 at 21:49

    Często robię takie placuszki. Nie dodaję maślanki i oleju, w zamian daję 100 ml mleka i 250g ricotty. Placuszki wychodzą mega puszyste! Ostatnio jemy je kilka razy w tygodniu :D

    • ewa
      Posted 29 sierpnia 2014 at 21:13

      BEATKO CIECHAN …A CO TO SĄ ZA ricotty,PIRWSZE SŁYSZE TA NAZWE

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.