Jak się może domyślacie, bardzo cenię sobie ostatnio przepisy niewymagające ode mnie zbyt wiele nakładu pracy. Co więc przygotować gdy czasu mało, obowiązków dużo, a rodzina domaga się czegoś słodkiego na weekend?

Tym razem przygotowałam kremówki według przepisu Siostry Anastazji z tą różnicą, że ciasto francuskie kupiłam :).
Kremówki i tak wyszły przepyszne! Delikatne, puszyste z nutą truskawek, a do tego chrupiące ciasto francuskie. Do tego błyskawicznie się robi!

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (albo dwa)
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 0,5 laski waniliowej
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 5 mrożonych truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny + 0,5 szklanki wody
  • cukier puder do posypania

 

  1. Ciasto wyjmij z opakowania, przekrój na pół i upiecz według opisu na opakowaniu. Pamiętaj aby nakłuć je w kilku miejscach  wykałaczką. Po upieczeniu wystudź.
  2. Truskawki rozmroź, a następnie zmiksuj blenderem.
  3. Żelatynę wsyp do miseczki, zalej zimną lub letnią wodą i wymieszaj, aż zrobi się gęsta papka. Odstaw. W tym czasie podgrzej wodę w garnku (jak zacznie się gotować wyłącz). Wstaw miseczkę z żelatyną do gorącej wody i mieszaj, aż  się rozpuści.
  4. W dużej misce ubij śmietankę z cukrem pudrem i ziarenkami z połowy laski wanilii. Następnie na zmianę dodawaj serek mascarpone, zmiksowane truskawki oraz upłynnioną żelatynę. Miksuj aż wszystko ładnie się połączy.
  5. Na upieczony spód z ciasta francuskiego wyłóż ubitą masę, wyrównaj powierzchnię i brzegi. Przykryj drugim blatem. Na koniec posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki.

kremówka truskawkowa

Wskazówka:

Jedną rzecz jaką następnym razem zrobię to przygotuję ten przepis z dwóch opakowań ciasta francuskiego. Dzięki temu wyjdzie kremówek dwa razy więcej i będą mieć mniej bitej śmietany.

Pokaż komentarzeClose Comments

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.