Brokuły zapiekane pod beszamelem
Brokuły można spożywać na wiele sposób. Najmniej smakuje mi zupa krem, a najbardziej chyba w sałatce. Tym razem przygotowałam je w jeszcze inny sposób, bo upiekłam z sosem beszamelowym. Taka wersja może stanowić lekką przystawkę lub być dodatkiem do obiadu. Aby zapiec brokuły w sosie beszamelowym nie potrzeba posiadać wielkich umiejętności kulinarnych ani doświadczenia. Sos beszamelowy tak bardzo przeze mnie zapomniany, idealnie sprawdził się w tym daniu. Nie jest trudny nawet dla adeptów sztuki kulinarnej. Wystarczą 3 podstawowe składniki i przyprawy. Beszamel jest wprost stworzony do polania warzyw. Dzięki temu nie są mdłe czy suche i smakują nawet dzieciom.
Składniki na sos beszamelowy:
- około 1-2 łyżek masła
- około 1,5 łyżki mąki pszennej
- ponad szklankę mleka
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
oraz świeży brokuł
1. Brokuła opłucz i podziel na różyczki. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 3 minuty. Odcedź.
2. W rondlu roztop masło. Uważaj aby się nie zagotowało.
3. Dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej około 1 szklanki mleka i zamieszaj cały czas podgrzewając. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dolej jeszcze mleka, jeśli zbyt rzadki, wsyp nieco mąki i wymieszaj trzepaczką.
4. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mimo wszystko przepis wydaje ci się za trudny? Wypróbuj kremową bazę do jasnych sosów Winiary. Wystarczy dodać zawartość torebki do wody, zagotować i dodać śmietankę 12%. Na końcu doprawić gałką muszkatołową.
5. Tak przygotowanym sosem polej brokuły ułożone w naczyniu przeznaczonym do zapiekania.
6. Brokuły zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 190° C.
A jakie są Wasze ulubione przepisy z sosem beszamelowym?