Kopytka w beszamelu grożą poparzeniem ;) + FILM
Czy kopytka ziemniaczane muszą być nudnym daniem? Ja uważam, że nie i dlatego postanowiłem zmienić je w niebanalną i smaczną potrawę. W tym celu tradycyjne kopytka polałem sosem beszamelowym ze skwarkami oraz smażonymi pieczarkami. Podczas gotowania nie udało mi się uniknąć kilku niebezpiecznych sytuacji ;).
Jeżeli jesteście ciekawi szczegółów, to zapraszam Was do obejrzenia filmu.
Zapraszam na film :)
Składniki:
Kopytka
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
- sól
Sos beszamelowy ze skwarkami
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml mleka
- boczek wędzony
- 4 pieczarki
- 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu
- sól
Jak zrobić kopytka i sos beszamelowy
Najpierw wyrabiamy masę z ziemniaków, jajka i mąki. Robimy to szybko, aby ziemniaki nie wchłaniały mąki. Formujemy długie paluchy i kroimy nożem na kawałki w kształcie kopytek. Należy pamiętać o podsypywaniu deski mąką, bo kopytka mają tendencję do przyklejania się.
Do wrzątku dodajemy łyżkę oliwy i odrobinę soli. Kopytka wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 1-2 minuty od wypłynięcia.
Ugotowane kopytka polewamy sosem beszamelowym, który powstał wg mojej własnej receptury.
Zaczynamy od pokrojenia boczku w kostkę, a następnie podsmażamy go na skwarki. Pieczarki kroimy na plasteki i smażymy na tłuszczu po skwarkach, aż zrobią się miękkie i rumiane.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę pszenną. Wszystko mieszamy i gdy „masa” zacznie bulgotać dodajemy mleko – cały czas mieszając. Po chwili wszystkie składniki powinny zamienić się w gęsty sos beszamelowy.
Do sosu dodajemy jeszcze sól i świeżo zmielony czarny pieprz oraz podsmażone pieczarki i skwarki z boczku. Wszystko to razem mieszamy przez chwilę na wolnym ogniu po to, aby sos przeszedł smakiem i aromatem boczku oraz pieczarek.
Kopytka polewamy sosem i dekorujemy świeżo siekaną natką pietruszki.
Volia! Gotowe!
Jak Wam się podoba moja propozycja na niebanalne kopytka z sosem beszamelowym :)? Czekam na Wasze opinie
wyglądają na bardzo pyszne:) mniam mniam:)
dobrze że nie ma cebuli :) zjadłabym mniam :) ja tam dziś mam rosół i będę robić swoją wariację na temat placuszków z kurczaka :P ale kopytka raczej jem podsmażone z ketchupem pikantnym :)
Ja też często jem kopytka podsmażone… z cebulą :) A zdradzisz przepis na te placuszki z kurczaka, bo brzmi bardzo apetycznie? :P
Podejrzewm że to robiliście ale ok :) znam kilka przepisow bo mamy, tesciowej, siostry itd ale podam swój:
60dag piersi z kurczaka
puszka kukurydzy
6-8 pieczarek
30-40dag sera żółtego
5 jajka
pół szklanki ketchupu pikantnego
trochę mleka
kilka łyżek mąki ziemniaczanej
zioła prowansalskie, curry, pieprz cytrynowy, sól, Vegete
Mieso i warzywa kroi sie w kostke, ser trze na grubych oczkach no i wszystko mieszamy i smazymy :) trzeba trafic z iloscia maki bo jesli bedzie za malo to maga sie rozpadac podczas smazenia :) pozdrawiam
lepsze „placki ziemniaczane” :D
Nigdy tego nie robiliśmy, ani nigdy tego nie jadłem. Nie wiem, czy mi sie uda, ale bez wzgledu na efekt na pewno opisze to na blogu :)
To czekam na zdjęcia :)