Długo zastanawiałam się czy dodać ten oto przepis, bo zdjęcia wyszły bardzo słabo. Jednak jeśli ja miałam chęci przygotować to danie, to wiele osób także, więc publikuję. Zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a składniki najczęściej mamy w domu.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g sera żółtego
  • świeża gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Kalafior podzielić na różyczki, gotować w osolonej wodzie około 6-8 minut, odsączyć. Po ugotowaniu będzie średnio – miękki. Formę w której będziemy zapiekać posmarować tłuszczem.

Sos beszamelowy:

Masło rozpuścić, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać, chwilę tak smażyć, po czym zdjąć z ognia i dodawać stopniowo mleko. Cały czas należy mieszać aż do zagotowania, aby nie powstały grudki. Sos powinien być dość gęsty. Doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem i gałką muszkatołową.

Kalafior przełożyć do naczynia, kukurydzę odsączyć i posypać kalafiora. Całość polać sosem. Ser zetrzeć i posypać zapiekankę. Na końcu zetrzeć gałkę muszkatołową.

Zapiekać około 40 minut w 180 stopniach C.

Pokaż komentarzeClose Comments

3 Comments

  • Bea
    Posted 15 stycznia 2013 at 17:11 0Likes

    Fajny przepis, właśnie zrobiłam,a le jak dla mnie to za suche… następnym razem spróbowałabym nasączyć czymś spodnie warstwy, bo smak wyraźny ma w sumie sama “skorupka”. Nie wiem, może za gęsty ten sos zrobiłam.

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 15 stycznia 2013 at 21:24 0Likes

      Zgadzam się po części, ale dodam, że zależy dużo od beszamelu. Dziś robiłam inną zapiekankę i sos beszamelowy wyszedł mi nieco lepszy i bardziej okalał zapiekankę. Niemniej jednak zapieczona “skórka” najlepsza:)

  • Marta Pękalska
    Posted 25 października 2012 at 16:19 0Likes

    Jak dla mnie wygląda smakowicie :)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.