kurczak curry w sosie słodko-ostrym
||||

Podudzia z miętą w sosie słodko-ostrym

Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji (143 przysmaki, strona 118) z tą różnicą, że użyłam podudzi z kurczaka. Danie zachwyciło mnie swoją prostotą i zestawieniem smaków. Sos z kawałkami brzoskwiń? O tak! Przyjemnie komponuje się z białym mięsem kurczaka. Dodam, że przepis w książce został zamieszczony w dziale „Boże Narodzenie”, ale nie tylko z tej okazji może być wykonany.

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • przyprawa do drobiu (ja dałam kurkumę, zioła do kurczaka, odrobinę magii)
  • ostra papryka
  • oliwa
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Mięso umyć, przyprawić kurkumą, papryką, dodać oliwę, wymieszać i odstawić na 1-2 h. Ja nie miałam tyle czasu i odczekałam tylko 15 minut. Zamarynowane mięso smażyć na patelni.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić około 10 minut. Duszenie cebuli z pieczarkami od początku robię w ceramicznym garnku, ponieważ kolejnym krokiem jest dodanie naszego podsmażonego mięsa, kukurydzy z zalewą oraz zalewa z brzoskwiń. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać pokrojone brzoskwinie i posiekaną miętę. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem na sypko.

Przepisy Siostry Anastazji

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.