zrazy z kurczaka

Dziś 31 października. Z czym mi się to kojarzy? To ostatni dzień miesiąca oraz przeddzień święta Wszystkich Świętych. Mój pomysł na obiad z tej okazji musiał się trochę wyróżnić od tego, co robiłam w ostatnim czasie. Nie tylko ze względu na tę okazję, ale również dlatego, że warto sobie urozmaicać menu.

Dla wielu Polaków 31 października, to coś jeszcze. Oczywiście mowa o Halloween. Na moim blogu nie spotkacie tego dnia żadnych ewentowych potraw ani deserków. Jeśli będę chciała zrobić ciasto w kształcie czaszki to to zrobię, ale nie z powodu amerykańskiej maskarady. Owszem, podoba mi się pomysłowość kreacji i wcieleń ludzi kultywujących ten zwyczaj od kilku pokoleń, ale patrzę na to jak na zwyczaj jedzenia ryby fugu w Japonii lub mumifikowanie zmarłych.

Nie podoba mi się, że na siłę próbuje się to u nas zaszczepić i z roku na rok jest gorzej. Nie chcę się dłużej nad tym rozwodzić. Jedno jest pewne. Mamy wolną wolę i prawo do wyrażania swojego zdania. Na obiad dziś podałam zrazy z kurczaka w cieście naleśnikowym. Amen.

Zrazy z kurczaka – składniki

  • filet z kurczaka około 600 g
  • papryka zielona
  • ogórek kiszony
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka curry
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • ole do smażenia
  • wykałaczki

Wcielamy w życie nasz pomysł na obiad

Mięso umyć, filetować i posypać curry (zostawić trochę do ciasta). Paprykę oraz ogórki pokroić w długie cienkie paski. Na każdy płat mięsa położyć pasek papryki i ogórka. Zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczką.

zrazy z kurczaka

Rozbić jajka, dodać mąkę, sól, pieprz, curry oraz zioła prowansalskie. Wymieszać, aby pozbyć się grudek. Ciasto powinno być dość gęste. W razie potrzeby można dodać jeszcze mąki.

pomysł na obiad

Na patelni rozgrzać olej. Zrazy maczać w cieście i układać na gorący tłuszcz. Smażyć ze wszystkich stron na średnim gazie, aż lekko się zarumienią.

pomysł na obiad

Mój obiad podałam z ryżem polanym sosem z korniszonów.

I jak Wam się podoba mój pomysł na obiad świąteczny?

 

Pokaż komentarzeClose Comments

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.