Home Okazjonalna Dania mięsne Zrazy z pieczarkami i kapustą

Zrazy z pieczarkami i kapustą

1 min read
2
0

Zrazy inaczej zawijane kotlety. Pierwszy raz je zrobiłam i już teraz wiem na pewno, że nie po raz ostatni. Są smaczniejsze niż tradycyjne schabowe kotlety, chociaż więcej przy nich pracy, ale to już zależy od farszu. Możemy je nadziewać pieczarkami, szynką, serem żółtym lub warzywami. Ja zdecydowałam się na kapustę z pieczarkami.

Składniki (na około 10-12 zrazów):

  • 1 kg schabu
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • farsz z kapusty kiszonej i pieczarek

oraz farsz z kapusty kiszonej i pieczarek (składniki i przepis tak jak na krokiety: przepis tutaj)

Mięso kroimy cieniej niż na schabowe, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa kładziemy farsz i zawijamy małe roladki, aby się nie rozpadło można wbić wykałaczki.

Zwinięte zrazy obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu ( w trakcie smażenia wyjąć wykałaczki) i ze wszystkich stron.

Moja propozycja podania: zrazy + sałata krucha i kasza gryczana.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania mięsne

2 komentarze

  1. internet

    14/05/2012 at 07:34

    Dziękuję za fajny przepis – zrobiłam w sobotę, mąż był zachwycony! Zrobiłam nie tylko ze schabu, ale też z piersi indyka i polecam, do tego ziemniaczki i sałata ze śmietaną i młoda kapustka

    Reply

    • Jak Po Maśle

      Jak Po Maśle

      16/05/2012 at 21:48

       Dziękuję za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że danie smakowało.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…