Home Kuchnia Ciasta Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami

3 min read
0
0

Sierpień powoli się kończy, lato robi miejsce jesieni, a w warzywniakach zawitały już śliwki. Węgierki już zawsze będą kojarzyć mi się z z gęstymi powidłami oraz chłodnym wrześniem i pójściem do szkoły. Dziś proponuję szybki i prosty placek ze śliwkami. Uda się nawet amatorom.

Ciasto:

2,5 szklanka maki
8 łyżek cukru
150 g masła lub margaryny
50 g drożdży
4 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli

oraz

1 kg śliwek
cukier puder
tłuszcz do formy

Ciasto wykonałam w najprostszy sposób. Nie bawiłam się w rozczyn bo nie miałam na to czasu. Po prostu do miski wsypałam mąkę, dodałam żółtka, cukier, sól, rozpuszczone masło i włączyłam mieszadło. Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku i wlałam do ciasta. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość wolne, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.

Wskazówka: Nagrzewam piekarnik do najniższej temperatury – u mnie 50 stopni C, trwa to 1 minutę. Wyłączam i wstawiam miskę z ciastem przykrytą bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia – od 30 minut do 1h.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować w formie placka wielkości naszej blachy. Moje ciasto było dość wolne, więc od razu przełożyłam je na blaszkę i wyrównałam ręką. Formę wcześniej należy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Śliwki umyć, przekroić w pionowo w połowie, wypestkować i ułożyć skórką do ciasta lekko wciskając. Pozostawić ciasto jeszcze do wyrośnięcia, dopiero wtedy wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C). Piec do zrumienienia ciasta. U mnie to był czas 35 minut. Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Przepis bierze udział w akcji:

Ciasta z owocami sadu

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…