Home Kuchnia Ciasta Wegańskie ciasto dyniowe z herbatą. Bez mleka, jaj i masła!

Wegańskie ciasto dyniowe z herbatą. Bez mleka, jaj i masła!

4 min read
1
0
ciasto z dynią wegańskie

Wilgotne, nie za słodkie w smaku, a do tego z rodzynkami. To ciasto pachnie prawdziwą jesienią. Takie jest herbaciane ciasto z dynią! A do tego ciasto jest całkowicie wegańskie.

To już brzmi tak, że wstawiam wodę na kawę! W chłodnych porach roku przyjęło się już u mnie w domu, że (prawie) co weekend jest ciasto. Najczęściej korzystam z sezonowych owoców, ale są także przepisy którymi męczę moich domowników (np. ciasto drożdżowe). Dynia u mnie gości nie za często. Kiedyś trafiłam na fatalną odmianę i ciężko mi się przemóc. I słuchajcie, wydarzyło się coś niesamowitego. Poprosiłam męża, aby kupił dynie (już wszystko jedno jaką). Mój mąż kupił najsmaczniejszą dynię jaką kiedykolwiek jadłam! Poszłam dziś do pani, która sprzedaje takie pyszności i podziękowałam. A Wam zdradzę, że była to odmiana Muszkatołowa. Tak pyszna, że po upieczeniu w piekarniku, oboje jedliśmy ją w kawałkach jak ziemniaki. A w smaku nieco przypominała bataty. Dynie upiekłam, zmiksowałam i część dodałam właśnie do ciasta, które tutaj przedstawiam!
Przepis inspirowany przepisem Marty z Jadłonomii (dziękuję :) ). Kolejny plus ciasta, to to, że jest wegańskie! Bez jajek, mleka, masła. A w smaku przepyszne i taaaaaakie pachnące…

Zróbcie to ciasto w ten weekend ;)

Składniki sypkie:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • garść rodzynek

 

Składniki mokre:

  • 1 szklanka puree z dyni* (upieczona i zmiksowana dynia)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki herbaty, polecam Earl Grey
  • 2 łyżki octu jabłkowego

*Dynię można przygotować dzień wcześniej. Należy pokroić ją na mniejsze kawałki, zdjąć skórę i wydrążyć z pestek i miękkiej części w środku. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Dynię rozłożyć na blasze i wstawić do piecyka. Piec około 1 h. Potem dać jej ostygnąć i zmiksować na puree. W przepisie na ciasto potrzebujemy jej 1 szklankę. Pozostałą cześć puree można zamrozić i wykorzystać w innych przepisach.

  1. Mokre składniki zmiksować w blenderze ma gładką masę. W dużej misce wymieszać suche składniki.
  2. Do suchych składników wlać mokre i szpatułką wymieszać, aż się połączą.
  3. Tak przygotowaną masę wlać do formy keksowej uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecyk rozgrzać do 200 st.C. Wstawić ciasto i piec 60 minut w temperaturze 180 st.C.
  5. Gdy ciast ostygnie, posyp je cukrem pudrem. Podawaj gdy całkowicie ostygnie (w ciepłym można wyczuć sodę).

Prawda, że przepis jest prosty?

ciasto z dynią wegańskie

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

One Comment

  1. Paulina Garnicka

    27/10/2017 at 15:02

    Ciasto jest pulchniutki i megasmaczne, pozdrawiam:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …