Dziś święto naszych Mam. Z tej okazji chciałabym złożyć wszystkim Mamom najlepsze życzenia i pociechy z dzieci:) Z tej okazji również, nie mogłam nie przygotować niczego specjalnego. Tak powstała tarta z rabarbarem i jabłkami. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, więc długo nie zastanawiałam się z czym będzie moja tarta. Dodatek jabłek doskonale uzupełnia lekko kwaśny smak ciasta. Zdradzę wam jeszcze tajemnicę tej tarty – do ciasta kruchego dodałam aromat cytrynowy, który nadaje boski smak tarcie. Musicie koniecznie spróbować tą wersję!

Składniki:

Ciasto kruche (przepis ogólny):

  • pół kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • aromat cytrynowy
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
  • 2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:

  • 250 g rabarbaru
  • 1 duże jabłko

oraz

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • odrobina proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru

Z mąki, cukru, śmietany, jajek, kilku kropel aromatu cytrynowego i margaryny zagnieść gładkie ciasto. Mąkę przesiać, dodać margarynę Kasia, jaja, cukier, sodę i aromat. Zagnieść ciasto na gładką masę i schłodzić przez godzinę w lodówce. Formę na tartę wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną (może być też bułka tarta) i wyłożyć ciastem. Rabarbar oraz jabłka umyć, obrać i posiekać. Pokrojone kawałki jabłka i rabarbaru wyłożyć na przemian na surowe ciasto. Czas pieczenia – 20 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni C. 2 jajka ubić z odrobiną cukru, na końcu dodać 3 łyżki proszku do pieczenia lub sody i wylać na podpieczone ciasto. Piec jeszcze około 10 minut (aż się zrumieni). Tartę po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Pokaż komentarzeClose Comments

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.