Sernik na zimno z rabarbarem

Obręcze do deserów, zakupione jakiś czas temu na wyprzedaży, doczekały się swojego debiutu. Przy ich pomocy przygotowałam deser z sera homogenizowanego oraz rabarbaru czyli sernik na zimno w nowoczesnej formie i kształcie. Górną warstwę stanowią pokruszone herbatniki, kawałki banana oraz zagęszczony sok z granatów no i obowiązkowo listek mięty :)

Składniki:

  • 400 g serka homogenizowanego (waniliowy)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kilka łodyg rabarbaru + pół szklanki wody
  • galaretka “zielona”
  • herbatniki
  • banan
  • syrop z granatów
  • listek mięty

 

sernik na zimno z rabarbarem

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Serek przełożyć do miski lub kielicha blendera i nieco ubić. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę wymieszać w wylać do obręczy, jeśli nie mamy to do miseczek. W zestawie z obręczami jest łopatka (ubijak), którą wygładza się powierzchnię deseru, a do tego całość ładniej wygląda.

Kolejna warstwa to rabarbar. Należy go obrać, pokroić i zagotować z połową szklanki wody. Wyłączyć gaz, wsypać galaretkę i mieszać, aż wszystko się rozpuści. Można dosłodzić do smaku. Chłodną masę wylać na deser.

Herbatniki pokruszyć. Można zrobić to w moździerzu lub przez tłukąc wałkiem przez foliową torebkę. Gdy galaretka stężeje posypać powierzchnię herbatnikami i podawać.

Obręcze mają to do siebie, że łatwo się je zdejmuje. Powierzchnię deseru trzeba przycisnąć dołączoną łopatką (ubijakiem), jednocześnie podnosząc obręcz do góry, pozostawić deser na talerzyku. Nie jest to trudne, a deser wspaniale się prezentuje!

sernik na zimno z rabarbarem

3 komentarze do wpisu „Sernik na zimno z rabarbarem”

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.