Od dzisiaj nasz blog wygląda trochę inaczej, a w naszym przekonaniu lepiej. Zmian będzie więcej, wspominaliśmy już o tym jakiś czas temu. Póki co, nie możemy zdradzić za wiele, bądźcie cierpliwi. Jesteśmy ciekawi jak podoba Wam się nowa odsłona JakPoMaśle? Piszcie w komentarzach :)

Niebanalny wygląd bloga otworzę niebanalnym przepisem na przepyszne ciasto “Rabarbarowe clafoutis” (kuchnia francuska). Przepis znalazłam w książce R.Makłowicza, którą jakiś czas temu Jacek zrecenzował (link). Sama nazwa już brzmi zachęcająco, a do tego lista potrzebnych składników nie jest skomplikowana.

Ciasto czy deser, bo tak też mogłabym je nazwać nie jest typowym plackiem. Nie podpieka, ani nie zagniata się tutaj kruchego spodu, a to oznacza, że jest mało roboty przy nim! Clafoutis kusi zapachem pomarańczy, widokiem cynamonu i smakiem rabarbaru. Spieszcie się, dopóki jest rabarbar!

Ciasto:

  • 50 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 250 ml mleka pełnego
  • szczypt soli
  • skórka z połowy pomarańczy
  • szczypta cynamonu

Sos:

  • 500 g rabarbaru
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru

oraz

  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder i cynamon do posypania

rabarbarowe clafoutis

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki o dł. 5 cm. Ułożyć na blasze, podlać sokiem z pomarańczy, posypać cukrem i cynamonem. Piekarnik nagrzać do 200′ C, włożyć rabarbar i zapiekać 15 minut do momentu, aż zmięknie i zacznie się karmelizować. Po upieczeniu ostudzić i odsączyć na sicie, a sok można wypić ;)
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i cukier oraz rozkłócone jajka. Mieszać. Powoli dodać mleko. Powinna powstać jednorodne płynne ciasto bez grudek. Na końcu dodać cynamon i skórkę pomarańczową. Wymieszać.

Okrągłą formę wysmarować masłem( Ø 25cm), rozłożyć rabarbar, wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180′ C. Czas pieczenia: 35-40 minut.

Gorące ciasto posypać cukrem pudrem i cynamonem. Podawać na ciepło, można z dodatkiem bitej śmietany.

 

rabarbarowe clafoutis

Bon a petit !

Pokaż komentarzeClose Comments

7 Comments

  • Madzius
    Posted 19 grudnia 2018 at 22:14 0Likes

    Jakie wymiary ma blaszka do tego przepisu?

  • nathaliae
    Posted 21 czerwca 2014 at 20:14 0Likes

    Wow, jakie zmiany ! Moim zdaniem bardzo korzystna zmiana wygląda, blog wyglada dużo lepiej. :)
    A co do ciasta to w tygodniu zrobię na pewno ! :)

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 22 czerwca 2014 at 17:35 0Likes

      Fajnie, że Ci się podoba :)

  • gin
    Posted 21 czerwca 2014 at 16:46 0Likes

    Z rabarbarem musi smakować zupełnie wyjątkowo :)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 21 czerwca 2014 at 18:06 0Likes

      Pycha. Ciasto ma konsystencję budyniu, a największą robotę robi skórka pomarańczowa.
      Polecam:)

  • Beata Ciechan
    Posted 21 czerwca 2014 at 00:08 0Likes

    Szkoda, że nie mam dostępu do rabarbaru, bo przepis wygląda zachęcająco! Pozostaje mi cieszyć się smakiem rabarbaru w postaci dżemu :)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 21 czerwca 2014 at 18:06 0Likes

      Dżem też pyszny ;)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.