Kategorie
Desery

Galaretki jak arbuzy

Dziś na deser są mini arbuzy czyli galaretki zastygłe w jabłuszkach. Nie tylko łatwo się je przygotowuje, ale są przede wszystkim zdrowe i ładnie wyglądają na stole.

Dziś na deser są mini arbuzy czyli galaretki zastygłe w jabłuszkach. Nie tylko łatwo się je przygotowuje, ale są przede wszystkim zdrowe i ładnie wyglądają na stole.

Składniki (16 kawałków):

  • 2 jabłka
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • 3/4 szklanki gorącej wody

Jabłka umyć, wytrzeć i przekroić na pół. Z każdej połówki wydrążyć łyżeczką gniazdka nasiennie i trochę więcej, tak aby “skórka” była jak najcieńsza. Na tym etapie można nie wycinać ogonka i tej drugiej części z dołu. Tak otrzymamy 4 połówki jabłek

Galaretkę wsypać do gorącej wody i dokładnie rozpuścić. Ostudzoną galaretkę wlać w wgłębienia w jabłkach i wstawić do lodówki. Najważniejsza rzecz to to, aby jabłuszka stały równo, inaczej będzie się wylewała z nich galaretka.

Gdy wszystko ładnie stężeje, ostrym nożem kroimy każdą połówkę na 4 części (można usunąć ogonki). W ten sposób otrzymamy  16 mini galaretek.

jabłkowe galaretki

Jeśli macie dzieci, to jestem pewna, że polubią “Mini arbuziki”.

jabłkowe galaretki

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Cześć! Nazywam się Paula Andrzejewska i jestem technologiem żywności (magister inżynier). Wiem z czego się składa i co zawiera (z chemii właśnie!). Pracowałam również w kilku zakładach produkujących żywność: w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych/managerskich. Chcę pokazać Ci w jaki sposób producenci żywności obchodzą prawo, które produkty to prawdziwe perełki, a które totalne porażki.

W odpowiedzi na “Galaretki jak arbuzy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.