Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Pieczone jabłka i cynamon kojarzą mi się z zimową nutą, bo właśnie w tą porę roku najczęściej przyrządzam taki sycący deser z ryżu. Jest lekkostrawny i smaczny, lubią go dorośli i dzieci. Idealny na lekki podwieczorek.
Składniki na średnią brytfankę:
- 3 torebki ryżu białego (ja używam paraboiled)
- 4 duże i soczyste jabłka
- cynamon mielony
- gałka muszkatołowa mielona
- cukier trzcinowy nierafinowany
- śmietana 10 % (może być 12%)
Ryż ugotować, jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazdka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W brytfance układać warstwami ryż, jabłka, ryż, jabłka. Każdą warstwę jabłek posypać cynamonem i łyżeczką cukru trzcinowego. Ryż zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu podawać polane śmietaną. Całość posypać cukrem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Bardzo dobry przepis. Dziś wypróbowałem. Z tym, że mój ryż z jabłkami był w piekarniku 45 min. (temp. 180 stopni) i nie był aż tak bardzo spieczony. Myślę, że na przyszłość trzeba zastosować procedurę: 30 min. i temp. 200 stopni.
Cieszę się, że przepis się sprawdził i smakowało. Czas pieczenia może być indywidualny, bo w końcu danie nie zawiera surowych składników. Ja od zawsze lubiłam wszystko podpieczone i mam tak do dziś: skórka od chleba czy odsmażane pierogi powinny być rumiane.
Pozdrawiam – Paula