Kategorie
Kuchnia

Rozgrzewająca zupa meksykańska na jesienne chłody

Przed nami okres chłodów, deszczu i wilgoci. Przy takie aurze, aż miło wchodzi się do ciepłego mieszkania. Temperatura kilku stopni na plusie daje odczucie większego zimna niż -5 w zimie. W długie jesienne wieczory dobrze jest zaszyć się w zaciszu pokoju z kubkiem czegoś ciepłego.

Przed nami okres chłodów, deszczu i wilgoci. Przy takie aurze, aż miło wchodzi się do ciepłego mieszkania. Temperatura kilku stopni na plusie daje odczucie większego zimna niż -5 w zimie. W długie jesienne wieczory dobrze jest zaszyć się w zaciszu pokoju z kubkiem czegoś ciepłego. Dlatego dziś polecamy rozgrzewającą zupę meksykańską z dużą ilością pieprzu cayenne.

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • puszka fasoli czerwonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały sok pomidorowy
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku Winiary
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżka oleju do smażenia

rozgrzewająca zupa meksykańska

Mięso podsmaż na oleju. Mieszaj, aby ładnie się rozpadło. W garnku zagotuj wodę, dodaj mięso, pomieszaj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, przykryj pokrywką i gotuj 10 minut. W tym czasie przygotuj warzywa.

Paprykę umyj, wytnij gniazdko nasienne i pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolę otwórz, odcedź. Dodaj warzywa do zupy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj przyprawy i zupa gotowa.

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Cześć! Nazywam się Paula Andrzejewska i jestem technologiem żywności (magister inżynier). Wiem z czego się składa i co zawiera (z chemii właśnie!). Pracowałam również w kilku zakładach produkujących żywność: w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych/managerskich. Chcę pokazać Ci w jaki sposób producenci żywności obchodzą prawo, które produkty to prawdziwe perełki, a które totalne porażki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.