Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?
Kapuśniak robię niezwykle rzadko, a że ostała mi się kapusta z surówki Colesław to postanowiłam ugotować zupę. Przepisu szukałam w internecie i znalazłam bardzo odpowiadającą mi recepturę, bo z dodatkiem pomidorów. Pomidorówka gości u nas nader często, a kapuśniak o smaku pomidorów to jednak już co innego i bardzo przypadł nam do gustu. Przepis nieco zmieniłam, a oryginał pochodzi stąd.
Składniki:
1/2 kg młodej, białej kapusty
• 6 szklanek bulionu (u mnie z kostki mięsnej Winiary)
• 2 małe marchewki, obrane i posiekane w plasterki
• 1 pietruszka, obrana i nadkrojona na 4 części
• 5 małych ziemniaczków, obranych i pokrojonych w kawałki
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 średnia cebula, drobno pokrojona
• 250 – 500 g passaty pomidorowej (u mnie pół słoika koncentratu)
• sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka przyprawy chilli
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotować kapustę: obrać z zewnętrznych liści, wyciąć głąb i poszatkować. Posolić i odstawić.
Bulion zagotować, dodać marchewkę i pietruszkę. Gotować 5 minut, następie dodać ziemniaki, a po kilku minutach kapustę. Gotować 3-5 minut. Na patelni rozgrzać nieco oliwy i usmażyć cebulę, którą następnie dodać do zupy. Doprawić pomidorami, chili, cukrem. Na koniec dodać sól, pieprz. Ugotowany kapuśniak posypać koperkiem i natką pietruszki. Podawać z pieczywem.
Jedliście taki pomidorowy kapuśniak? Dla mnie pycha :)