Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?

Kapuśniak robię niezwykle rzadko, a że ostała mi się kapusta z surówki Colesław to postanowiłam ugotować zupę. Przepisu szukałam w internecie i znalazłam bardzo odpowiadającą mi recepturę, bo z dodatkiem pomidorów. Pomidorówka gości u nas nader często, a kapuśniak o smaku pomidorów to jednak już co innego i bardzo przypadł nam do gustu. Przepis nieco zmieniłam, a oryginał pochodzi stąd.

 

Składniki:

1/2 kg młodej, białej kapusty
6 szklanek bulionu (u mnie z kostki mięsnej Winiary)
2 małe marchewki, obrane i posiekane w plasterki
1 pietruszka, obrana i nadkrojona na 4 części
5 małych ziemniaczków, obranych i pokrojonych w kawałki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula, drobno pokrojona
250 – 500 g passaty pomidorowej (u mnie pół słoika koncentratu)
sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy chilli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku

 

Przygotować kapustę: obrać z zewnętrznych liści, wyciąć głąb i poszatkować. Posolić i odstawić.

Bulion zagotować, dodać marchewkę i pietruszkę. Gotować 5 minut, następie dodać ziemniaki, a po kilku minutach kapustę. Gotować 3-5 minut. Na patelni rozgrzać nieco oliwy i usmażyć cebulę, którą następnie dodać do zupy. Doprawić pomidorami, chili, cukrem. Na koniec dodać sól, pieprz. Ugotowany kapuśniak posypać koperkiem i natką pietruszki. Podawać z pieczywem.

kapuśniak z młodej kapusty 2

Jedliście taki pomidorowy kapuśniak? Dla mnie pycha :)

Oceń przepis / post

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.